The wishlist name can't be left blank

Az akvárium berendezése - a layout elkészítése

Az alapok – 3. rész

Az akvárium berendezése - a layout elkészítése


A kompozíció elemeinek kiválasztása

Ha az aljzat elkészítését befejeztük, a következő feladatunk a Layout elkészítése. Az elkészítés sorrendjében az első az ún. framework, a váz, amely a kompozíció elemeinek, a fáknak és a köveknek az elrendezését jelenti. Ezután következik a növények beültetése, először az előtérbe, majd a középső részbe, végül az akvárium hátsó részébe. Az akváriumot és az aljzatot készítsük elő az eltervezett Layout alapján. A következő lépés az akvárium dekorációs elemeinek kiválasztása. Annak ellenére, hogy korábban már döntöttünk arról, hogy uszadék fákat, vagy köveket használunk a kompozícióhoz, talán nem találunk pontosan olyan elemeket, amilyeneket elképzeltünk, mivel ezek mind a természetből származnak. Előfordulhat, hogy egy kissé változtatnunk kell az eredeti elképzelésünkön, a beszerzett uszadék fák és kövek méreteit, illetve formáját tekintve. Gyakran sokkal természetesebb összhatást érünk el, ha rugalmasabban állunk a Layout-ot illető elképzeléseinkhez és kihasználjuk az alapanyag adottságait, mintha fent akadnánk az elképzelt terv megvalósításán,  így több uszadék fát vagy követ helyezhessünk el a Layout elkészítése során. A felhasználásra szánt dekorációs elemeket úgy válasszuk ki, hogy elférjen az akváriumban, és elegendő hely maradjon a vízinövények beültetésére. Ez alól természetesen kivételt képez nyitott akvárium, amikor a fa ágai kinyúlnak a víz felszíne fölé. Nagyon fontos, hogy a dekorációs elemeket inkább a méretük, mint a formájuk alapján válogassuk ki.

Alap kompozíciók

A Nature Akvárium-ban a Layout kompozíciója a sűrűn ültetett növények és az üres tér elrendezésén alapszik. Annak ellenére, hogy szinte határtalan a Layout kompozíciók száma, mégis van három alapvető. Az első az U-alakú kompozíció. Az akváriumot a frontüveg felől nézve a vízinövények bokrait jobb-, és baloldalt találjuk, középen pedig üres tér helyezkedik el. Ez a kompozíció nagyszerűen használható az akvárium térérzetének növelésére, mivel a középen elhelyezkedő üres tér végig vezeti a tekintetet az akvárium frontüvegétől a hátsó falig. A második a domb-alakú kompozíció, amelynél a magasabb, és sűrűbb növények az akvárium közepén helyezkednek el, míg az üres tér az akvárium jobb-, és baloldalát tölti ki. A középen lévő fókuszpont miatt ez a kompozíció nagyszerűen mutathat, ha egy erős, drámai hatást szeretnénk elérni. A harmadik a háromszög-alakú kompozíció. A vízinövények bokrai jobb-, vagy baloldalt helyezkednek el, az üres tér pedig az ellenkező oldalon, így a Layout háromszögűnek fog tűnni az akvárium elejéből. Mivel ezt a kompozíciót nem csak az akvárium elején lehet megfigyelni, hanem mind a két oldaláról is, így alkalmas kocka alakú akváriumok berendezéséhez, amelyet egy szoba egyik sarkában helyezünk el. Annak ellenére, hogy nem szükséges ezeknek a kompozícióknak az egyikével dolgoznunk, mégis könnyebb dolgunk van, ha ezek alapján képzeljük el a következő Layout elkészítését.

A dekorációs fák és kövek előkészítése

Mivel az uszadék fák, és a kövek, amelyek a Nature Akvárium kompozícióját alkotják mind természetes alapanyagok, nem csak a formájuk, de a minőségük is lehet eltérő. Néha problémákat is okoznak, melyeket a Layout elkészítése előtt, vagy után meg kell oldanunk. Dekorációs fák esetében, amennyiben túl szárazak, úszni fognak a felszínen, emiatt pedig felhasználhatatlanok a Layout elkészítése során. Annak ellenére, hogy a fán elhelyezhetünk egy követ, ami lent tartja, azt ajánljuk, hogy vásárlás után bizonyosodjunk meg arról, hogy a fa elsüllyed-e. Amennyiben úszik a felszínen, érdemes lehet egy időre vödörben beáztatni. Amikor dekorációs fát használunk az akváriumban, előfordulhat, hogy a víz az akvárium elkészülése után bebarnul. Ezt a problémát is enyhíthetjük az áztatással. A trópusról származó ADA vasfát nem szükséges kifőzni, vagy leforrázni, hogy eltávolítsuk a tannin tartalmukat, sőt igazából egyáltalán nem lenne szabad kifőzni, mivel a hő hatására a fában lévő gyanta kátrány-szerűen kiszivárog, és kezelhetetlenné válik. Kövek esetében nem szükséges előkészítés. A kövek típusától függően előfordulhat, hogy növelik a víz összkeménységét. Amennyiben a víz keménysége látványosan növekszik, és befolyásolja a növények növekedését, úgy érdemes lehet beszerezni egy vízlágyító készüléket.

növénysuli - hardscape alakzatok

Három alapvető Nature Akvárium kompozíciót különböztetünk meg: U-alakú kompozíció, domb-alakú kompozíció és háromszög-alakú kompozíció. A dekorációs elemek elhelyezése, a vízinövények bokrai és az üres tér elhelyezkedése határozza meg ezeket a kompozíciókat. Fontos figyelembe venni a növények méreteit és elhelyezkedését, a színeik egyensúlyát így a kompozíció nem lesz teljesen szimmetrikus.

A vízinövények kiválasztása

Miután a dekorációs elemeket elrendeztük, a következő lépés a vízinövények beültetése az akváriumba. A Nature Akvárium esetében a vízinövények ültetési helyét három fő részre osztjuk: előtér, középső rész és a háttér. Általános szabályként az alacsony növények kerülnek az előtérbe, míg a magasak a háttérbe. A közepes méretű növények, és amelyeket a dekorációs elemekhez rögzítettünk kerülnek a középső szakaszba. Ezen a módon elrendezve a vízinövényeket, térhatást és mélységérzetet érhetünk el az akvárium limitált keretei között. Emiatt a vízinövények kiválasztásánál nagyon fontos, hogy megértsük a bizonyos növények növekedését, és a megfelelő részre helyezzük el. Nem csak a növény magasságát, hanem formáját, növekedési idejét és a fényigényeit is szem előtt kell tartanunk. A heliophyták, mint például a stem növények erős megvilágítást igényelnek, növekedésük gyors, emiatt sűrűn kell visszavágni őket. A sciophyták, mint például a Cryptocoryne fajok nem igényelnek erős megvilágítást, növekedésük lassú. A heliophytákat használhatjuk az előtérbe, vagy a háttérbe ültetve, ahol megfelelő mennyiségű fény éri őket, a sciophytákat ültethetjük a középső részekre is, ahol esetleg árnyékolja őket a dekoráció, vagy a háttérbe ültetett növények.

Vízinövények ültetése

Stem növények ültetéseA legtöbb vízinövényt, kivéve a mohákat és páfrányokat, csipesz segítségével ültetjük el. A legtöbb helyre kézzel csak egy-két növény tudnánk elültetni. A sűrűn beültetetett területeket, például az előtérben, vagy egy bonyolult Layout-ot létrehozni szinte lehetetlen csipesz nélkül. A vízinövények különböző formájúak lehetnek, stem-ek, melyek hosszú szárukon hozzák a leveleket, és rosette típusúak, melyek levelei és gyökerei közel állnak egymáshoz. Stem növények esetén, a csúcsrügyeknél egyforma magasra kell vágni azokat. Ezután az alacsonyabban lévő leveleket el kell távolítani, és elültetni a lecsípett csúcsrügyeket egy csipesz segítségével. Ha csak három, négy stem növényt tartunk együtt, Akváriumi növények elhelyezkedésevisszavágásukkal könnyen sűrűbbé tehetjük a bokrukat. A rosette növényeket, mint például a Cryptocoryne családba tartozóakat könnyen elültethetjük egy ADA Triangle vagy ADA hajlított Pro-Pincette csipesz segítségével. Ha a gyökérzet túl nagy, az ültetés pedig túl nehéz lenne egy csipesz használatával, akkor megkönnyítheti az ültetést, ha egy talajegyengető segítségével a gyökérzetet lent tartjuk, majd egy kevés Aqua Soil-t szórunk rá. Azokat a növényeket, amelyek az aljzaton futva növekszenek, érdemes kisebb darabokra vágni, és néhány centiméteres távolságra ültetni egymástól és az akvárium falaitól. Az akvárium feltöltése után sokkal nehezebb elültetni a növényeket, mivel gyakran feljönnek a felszínre. Csak annyi vizet töltsünk az akváriumba, amennyi elég ahhoz, hogy megnedvesítse a talajt, majd az akvárium frontüvegétől kezdjük az ültetést, és fejezzük be a hátlapnál, ezzel is megkönnyítve az ültetést.

A stem növényeket érdemes kicsit eldöntve beültetni, mintsem derékszögben, így kevesebb az esély arra, hogy a felhajtó erő miatt feljöjjenek a víz felszínére az akvárium feltöltése után.

A Nature Akváriumban a Layout-ot három részre osztjuk: előtér, középső tér és háttér. A vízinövényeket típusuk alapján választjuk ki, és ültetjük el a magasságuk szerint az akvárium frontüvegétől a hátlapig. Általános szabályként elmondható, hogy a vízinövényeket egyesével, csipesz segítségével ültetjük el. A kisebb előtéri növények, és a vékonyszárú stem növényeket sűrűbbé tehetjük, ha többet ültetünk egymás mellé.

Epifiton növények

Azokban a Layout-okban, amelyekben fák szerepelnek kompozíciós elemként, az epifiton növények rögzítése következik a többi vízinövény elültetése után. Erre a célra a leggyakrabban páfrányféléket használnak, mint például a Microsorium, vagy Bolbitis félék, bár szintén gyakran használják az Anubias nana-t is. Ezeket a növényeket az ADA Wood Tight segítségével rögzítik a fának azon pontjaira, amelyek a későbbiek során az akvárium fókuszpontjait adják. Amikor a növények rögzültek a fához, eltávolíthatjuk a Wood Tight kötözőt.  Ha a növényeket az aljzat, és a dekorációs elemek elválasztó vonalára szeretnénk elhelyezni, érdemes kisebb kövekhez rögzíteni. Az epifiton növények uszadék fákhoz, vagy kövekhez rögzülve fejlődnek a természetben is. Az aljzatba ültetni őket nem igazán lenne ökológiailag helytálló. Forrásmoha fára kötözésénél, könnyebb dolgunk lehet, ha a fák elrendezése után, de még a növények beültetése előtt kötözzük fel őket. A forrásmohát ritkásan oszlassuk szét a felületen, amelyet szeretnénk vele befuttatni, majd kötözzük le ADA moha kötöző segítségével. Mire a forrásmoha rögzül a fához, a moha kötöző felbomlik a vízben. A Fuji kövek barázdáltsága, és is felülete jó helyet biztosít a forrásmoha rögzítésére. Mivel a forrásmoha lassabban rögzül a kövek felületén, érdemesebb ADA Riccia kötözőt használni a kötözéshez, mint például a Riccia kötözésénél, amely nem tartozik az epifitonok közé.

Forrás: Takashi Amano - AquaJournal.net