The wishlist name can't be left blank

Algák a kerti tóban

Miért jelent problémát az algásodás?

Milyen algafajokkal találkozhatunk a tóban, és hogyan szabadulhatunk meg tőlük hatékonyan és hosszú időre?

 

Miért jelent problémát az algásodás?

Kerti tó algásodásaAz algák éppúgy hozzátartoznak a tó élővilágához, mint az összes többi, vízben élő organizmus. Jelenlétük nem vagy csak meglehetősen nagy költségek árán kerülhető el. Amíg az algák csak mérsékelten szaporodnak, és nem burjánzanak el feltűnően, addig nincs semmi gond.

Az erős algásodás azonban több szempontból is súlyosan megzavarja a víz egyensúlyát. Az algák növények, így napközben oxigént termelnek (ami jó dolog). Éjszaka azonban fordul a kocka, és az algák is fogyasztani kezdik az oxigént. Nagyon erős algásodás esetén a víz oxigéntartalma éjszakánként drámai mértékben lecsökken, ami veszélyezteti a kerti tó lakóinak életét. Ilyen esetben tanácsos éjszakánként átszellőztetni a vizet.

Az algák, amikor fény éri őket (vagyis nappal), a vízinövényekhez hasonlóan széndioxidot (CO2) fogyasztanak. Ez a víz pH-értékét (kémhatás) bizonyos körülmények között rendkívüli módon megemelheti (pH >9), ami szintén veszélyt jelent a víz élővilágára nézve. Éjszakánként, akár a többi növény, az algák is széndioxidot termelnek, ami csökkenti a pH-értéket.

Ha a víz CO2-tartalma túlságosan leesik, az algák képesek a víz karbonátkeménységéből (KH) CO2-t nyerni maguknak. Ennek következtében a víz e fontos jellemzőjének értéke csökken, ami ugyancsak a kémhatás felborulásához vezet. Ilyen esetben éjszakánként leesik a pH-érték (többnyire kb. 6-ig), napközben pedig túlságosan megemelkedik (akár 10 fölé), ez pedig komoly problémát jelent a tóban élő összes élőlény számára.

Jó, ha tudjuk: Ha a pH-érték eggyel emelkedik vagy csökken, az azt jelenti, hogy a vízben található lúg (magasabb pH) vagy sav (alacsonyabb pH) mennyisége megtízszereződik. Ha a pH kettővel emelkedik vagy csökken, az a sav- vagy lúgkoncentráció százszoros, ha hárommal, az a koncentráció ezerszeres emelkedésének felel meg.

Végül pedig gondoljunk arra, hogy az elpusztult algákat lebontó baktériumok is oxigént fogyasztanak. Ezért ha az algák maguktól vagy algamentesítés hatására pusztulni kezdenek, a vizet még alaposabban át kell szellőztetni.

 

Ezek a folyamatok első pillantásra bonyolultnak tűnhetnek, de valójában nincs ok aggodalomra. Ha lépésről lépésre, részfolyamatokra bontva tekintjük át ezeket, máris könnyebb lesz megérteni és kezelni az egész helyzetet. Ezt biztosra veheti!

 

Milyen algafajokkal találkozhatunk a tóban?

Kerti tó algák típusaiA kerti tavakban többnyire kétféle algatípus szokott felbukkanni:

  1. Fonalas, zöld vagy barnás színű algák, amelyek a vízfenéken, a tó peremén, köveken és növényeken telepednek meg.
  2. Lebegő algák, amelyek zöldre színezik a vizet.

A fonalas és lebegő algák a zöldalgák közé tartoznak, és elszaporodásuk mindig arra vezethető vissza, hogy túl erős fény mellett túl sok tápanyag található a vízben. Ezért többnyire tavasszal és nyáron, a fokozódó, illetve igen erős napsugárzás időszakában jelennek meg.

Ezenkívül más időbeli összefüggések is vannak, amelyek a magasabb vízinövények növekedéséhez kötődnek. Kora tavasszal, amikor egyre több napfény éri a tavat, elsősorban a lebegő algák burjánzanak el, mivel ekkor még nem kell versengeniük a vízinövényekkel a tápanyagokért. Amikor a lebegő algák fénykora lejár, nyár elején/derekán elérkezik a második szakasz: a magasabb vízinövények mellett megjelennek a fonalas algák is, mivel a lebegő algák eltűnésével újra több fény esik a vízfenékre és a vízinövényekre. Ezek a törvényszerűségek azonban nem jelentik azt, hogy az egyes algatípusok megjelenése 100%-ig kiszámítható: ezt ugyanis sokféle kölcsönhatás befolyásolja, különösen az aktuális időjárási viszonyok (hideg vagy meleg tavasz).

Egy másik algatípusba tartoznak az úgynevezett kékalgák. Ezek nyálkás, kékeszöld vagy (kovamoszatokkal együtt) barnás lepedéket képeznek a tó oldalán és fenekén, a köveken, sőt a növényeken is. A kékalgák nem valódi algák, hanem tulajdonképpen baktériumok (cianobaktériumok), amelyek a fényt használják energiaforrásként, és köztes helyet foglalnak el az állatok és a növények között. A kékalgák nagyfokú vízszennyezés esetén szaporodnak el, ha valamilyen szerves anyag rothad és bomlik a vízben (pl. falevelek).

A kerti tóban előforduló egyéb algafajták, mint pl. a vörösalgák, nincsenek nagy hatással a tó életére, és jelenlétük többnyire fel sem tűnik a tó gazdájának.

Fontos tudnivaló továbbá, hogy az algák igen nagy mennyiségű tápanyagot képesek felvenni és sejtjeikben tárolni. Így sok algafaj a vízben mérhető foszfátkoncentrációnak több mint 100 000-szeresét, néhány faj pedig akár 3,8 milliószorosát képes felvenni és elraktározni. Ezt a tápanyagraktárat használják fel az algák tápanyaghiányos időszakokban, így ilyenkor is zavartalanul képesek tovább növekedni. Ezért aztán nem csoda, hogy a kerti tóban időnként olyankor is erőteljes algásodás figyelhető meg, ha a vízben nem mutathatóak ki tápanyagok.

 

Hogyan irtsuk ki az algákat a tóból?

Kerti tó algák elleni védekezésA JBL természetesen sokféle algamentesítő szert kínál, amelyek egy-egy konkrét algatípust vesznek célba, és sikeres algamentesítést ígérnek. Ez a győzelem azonban csak ideiglenes, mivel ha az algamentesítő szer hatására elpusztuló algák sejtjeiből felszabadulnak az ott tárolt tápanyagok, a következő alganemzedék máris gazdag tápanyagforrásra talál. Ezért az algák megbízható és hosszú távú kiirtása érdekében egy három lépésből álló eljárást kell elvégezni:

  1. Stabilizáljuk a vizet, mivel az algamentesítő szerek csak így tudják kifejteni hatásukat.
  2. Végezzünk célzott algamentesítést.
  3. Kössük meg a tápanyagokat, hogy megakadályozzuk az algák visszatérését.

Ahhoz, hogy pontos útmutatást adjunk Önnek a hatékony algamentesítéshez, ismernünk kell a tó néhány paraméterét (NO3, PO4, pH, KH,). Nézzen be hozzánk a tólaborba! Itt a kalkulátor segítségével kiszámíthatja a tó pontos térfogatát, és lépésről lépésre sarokba szoríthatja az algákat.

 

Forrás: JBL
Fordítás: Green Aqua