CLICK HERE for international orders.

INGYENES SZÁLLÍTÁS 19.900FT FELETT!

Kérdése van? Segítünk!
Ügyfélszolgálatunk elérhetősége:
Tel.: +3616104627 - Írjon nekünk: Email
Boltunk címe: 1119 Budapest, Major köz 12.
Nyitvatartás: H-P:10-17, Sz:10-13

Alga tájékoztató

Algásodás, alga kezelés

Minden akvarista életében eljön az a pont, amikor valamilyen (vagy akár többféle) algát lát az akváriumban. Néhányan pont az algásodás miatt hagyják egy idő után abba ezt a gyönyörű hobbit, mondván, hogy az algák féken tartásának küzdelme túl sok időt vesz igénybe, vagy nem sikerül megállítani az algásodást, vagy egyszerűen csak eltántorítja az állandóan algás akvárium látványa a hobbitól. Ennek nem kellene így lennie.

Az algásodás mindig valami "rendszerhibát" jelez. Azt üzeni, hogy az akvárium tervezésekor, vagy az egyébként jól tervezett technika beállításakor valami hibát követtünk el. Nem az algásodás ellen kell küzdenünk, hanem a kiváltó okot kell megtalálni és megszüntetni.

Némi szakértelemmel (és sajnos néha anyagi ráfordítással is) szinte biztosra vehető, hogy hosszú távon sikerül majd algamentes, gyönyörű akváriumot üzemeltetni. Nem elég a tüneti kezelésre törekedni, nem elég az algát eltávolítani és szinte tilos algairtó szereket használni. Helyette inkább keressük meg a rendszerünk hibáit és hiányosságait. Lehet, hogy fellengzősen hangzik, de figyeljünk a természet szavára és ne a saját vívmányainkat soroljuk (ne azt nézzük, hogy lám-lám ezt is meg azt is megtettem és mégis algásodunk).

Mi okozza az algásodást?

Röviden: a fény és az ammónia együttese. Minél több fényünk van (és a növényes akváriumban rengeteg fény van) annál kevesebb ammónia elegendő az alga-virágzáshoz. Ezért látnak a kezdő akvakertészek gyorsabban és könnyebben algát az akváriumukban mint a hagyományos akváriumok üzemeltetői.

Az ammóniát azonban nem tudjuk "megszüntetni" – hacsak nem végzünk napi nagyobb vízcseréket az akváriumunkban. Az ammónia termelődését kellene megszüntetnünk, ezért tudnunk kell, hogy mi okozza a magasabb koncentrációját a vizünkben. A probléma azonban itt kezd szerteágazni. Az ammónia a szerves bomlás eredménye, a szerves bomlás pedig több forrásból is származhat: koszos vagy túl gyenge akvárium szűrő, pusztuló halak, bomló levelek, mulm, szén-dioxid beállítási gondok, stb.

Régebben azt gondolták, hogy az algásodást a nitrát és a foszfát okozza. Mára bebizonyosodott, hogy ez nem igaz – bár túlzott mennyiségű nitrát (50 mg/l körül) vagy foszfát valóban okozhat algásodást, de csakis azért, mert a növényeink növekedésére gátló hatással van a túlzott mennyiségű növénytáp, a természetes egyensúly megbomlik és a növényeink (akár szemmel nem is látható) oszlásnak indulhatnak.

Mások azt gondolják – például amikor Green Aqua növénytápokat kezdenek használni és azonnal algás lesz az akváriumuk – hogy az algásodást a tápok okozzák. Az igazság az, hogy algák pont olyan élőlények mint a növények, a táp hatására növekedésnek indulnak. Az addig jelentéktelen alga-probléma – amely kivétel nélkül mindig valamely harmadik ok miatt van jelen egy akváriumban (például pont növénytáp-hiány) – hírtelen láthatóvá válik.

A megoldás ilyen esetben nem az, hogy a tápozást abbahagyjuk, vagy a tápok mennyiségét csökkenteni kezdjük. A megoldás az, hogy a kiváltó okot megszüntetjük. Például addig tápozunk, és addig távolítjuk el fizikailag az algákat, amíg azok végleg eltűnnek. Amennyiben azonban nem (csak) a növénytáp-hiány okozta a tüneteket, úgy az algásodás a kiváltó ok megszüntetéséig megmarad. Ilyen esetekben a második kiváltó okot is meg kell találnunk.

Ebben az írásban, az algatípusok azonosításakor mindig a kiváltó okot írjuk le, mert ezt kell azonosítanunk. Szerencsére a különféle algák különféle kiváltó okok miatt jelennek meg az akváriumunkban, tehát nagyjából sejthetjük, hogy merre kell keresnünk a „baj” forrását.

Az algamentes akvárium üzemeltetőjének tehát egy olyan stabil ökoszisztéma létrehozása a célja, amelyben az összes élőlény jól érzi magát, a víz tiszta és a szűrő hatékonyan végzi a dolgát. Gondoljunk arra, hogy a Green Aqua csapata a sokszáz-sokezer példa kapcsán még SOHA (!) nem találkozott olyan esettel, amikor a megfelelő ráfigyelést követően ne sikerült volna a kiváltó okot elhárítani és gyönyörű ökoszisztémát építeni. Pontosan tudjuk, hogy mi az a rendszer-összeállítás és melyek azok a körülmények, amelyek között az alga nem jelent majd problémát - sem nálunk, sem az ügyfeleinknél.

 

Algakezeléshez

 

Alga fajták

 

Barna alga – Diatomaceae (Diatoms)

Kiváltó okok: alacsony megvilágítás vagy az újonnan indított akváriumokban magas ammónia-szint. Kedveli az ammónia és a szilikát jelenlétét. Szilikát az új akváriumüvegből, homokból, nem kifejezetten akváriumi kövekből, gyenge minőségű talajból, zeolit alapú szűrőanyagból is származhat, de egyes csapvízekben is jelen lehet. Két gyakori típusa van: az egyik barna, nyálkás bevonatot képez, a másik vékony barna szálakból áll. Nem túl "veszélyes" algafajta, könnyen eltávolítható fizikailag (egyszerűen letörölhető). Az algaevők (pl. Otocinclus Affinis) szívesen fogyasztják, ezért hamar eltűntetik. Low-tech (CO2 nélküli) akváriumban emelnünk kell a fényerőt - figyelembe véve, hogy a nagyobb fényerő megnövekedett CO2- és tápanyag igényt eredményez. Új akváriumban legtöbbször magától eltűnik. Egyszerűen távolítsuk el fizikailag vagy segítsük a szűrőbaktériumok elszaporodását. Idősebb, jól megvilágított akváriumban rossz vízminőségre és szilikátok jelenlétére utal.

 

Zöld pontalga – Choleochaete (Green Spot Algae, GSA)

Apró, kerek foltok a kemény felületeken, jellemzően az akvárium üvegén. A lassú növekedésű növényeken is megtelepszik, tipikusan az Anubias-féléken. Az egészséges akváriumok algája, egy kevés szinte minden akváriumban akad.

Kedveli az erős fényt, foszfát és elegendő CO2 hiányában gyorsabban szaporodik. Nagyon erősen tapad a felülethez, így az algaevők nem szívesen eszik. A zebracsiga és rokonai fogyasztanak belőle, de nem jelentős mértékben. Az üvegről pengés algakaparóval könnyen eltávolítható, az árnyéktűrő növényeket ültessük árnyékosabb helyre. Közepes megvilágítású akváriumoknál figyeljünk a vízcserékre és a szűrésre, erős megvilágításnál pedig a kiegyensúlyozott tápozásra és CO2 ellátásra. Mivel elsősorban foszfát-hiány okozza, ezért több foszfát adagolásával szüntethetjük meg a kiváltó okot.

 

Zöld por (Green Dust Algae, GDA)

A technikás növényes akváriumok algája. Apró, zöld pontok, amik homályos bevonatot képeznek az akváriumüvegen vagy dekoráción. A növényzetet elkerüli. Pontos eredete ismeretlen, annyi biztos, hogy zoospórákról van szó, tehát önálló mozgásra képes sejtekből áll. Alacsony CO2 szint, alacsony tápanyagszint okozhatja. Új akváriumokban gyakrabban látható.

A pengés algakaparó nem megoldás, a vízben maradó spórák visszaúsznak az üvegre, és újra feltapadnak. Hagyni kell háborítatlanul nőni 10-20 napig. Ezalatt vastag zöld réteget képez, ami könnyen, nagy darabokban eltávolítható, és később sem tér vissza.

 

Zöld szőr alga – Oedogonium (Fuzz Algae)

A fonalas algák alapvetően CO2 hiányra, vagy CO2 fluktuációra (egyenetlen CO2 szint, rosszul beállított időkapcsoló, stb.) utalnak. A szőr alga is ilyen. Vékony, finom, pár mm-es zöld színű szálak nőnek a növények levelein. A növények szenvedésére utal (helyi bomlásra), elsősorban tápanyaghiányt jelez. Öreg, sérült leveleken is megjelenhet. Az algaevő halak és garnélák könnyen eltüntetik.

A teljes kiirtásához a növények problémáját kell megkeresni. Állítsuk be a megfelelő CO2 szintet, időzítsük megfelelően a CO2 befecskendezést - a világításnak megfelelően. Vegyük figyelembe az egyéb természetes fényforrásokat is - például azt, hogy a növények CO2 igénye akár egy délelőtti erősebb napfény miatti beszűrődő megvilágítás miatt is megemelkedhet, bár a lámpánk még nem kapcsolt be.

 

Zöld szakállalga (Green Beard Algae - GBA)

A fonalas algák alapvetően CO2 hiányra, vagy CO2 fluktuációra (egyenetlen CO2 szint, rosszul beállított időkapcsoló, stb.) utalnak. A zöld szakáll alga is ilyen. Feltehetőleg a zöld szőr virulensebb formája. Egyedi, finom szálak, amik a növények és a tereptárgyak felületére tapadnak. Pár centis hosszúságot is elérhet, és sűrű, zöld bundát képezhet a fertőzött területen. Ez adott esetben kifejezetten dekoratív is lehet. Az algaevők szívesen fogyasztják.

Mechanikailag leszedni nehézkes, mivel erősen tapad, a szálak viszont gyengék és nyálkásak. A növényzet nélküli akváriumok tipikus algája, de nem feltétlenül jelez rossz vízminőséget. Növényes akváriumban túl hosszú világítási periódusra, vagy alacsony CO2 szintre és / vagy nitrát hiányra utal.

 

Ecsetalga – Audouinella sp. (Black Brush algae, BBA)

Fekete, vöröses vagy szürke, egy pontból kiinduló kis szőrcsomók. Szereti az erősen áramló részeket. Kemény vízben kalcium épül a szálakba, ilyenkor az algaevők nem szívesen nyúlnak hozzá. A sziámi algaevő és az Amano garnéla fogyasztja. Erősen megvilágított akváriumban a CO2 hiánya vagy nem egyenletes eloszlása okozza, ennek a rendbetétele jelenti a végső megoldást. Gyenge fénynél segít, ha csak pihentetett vizet használunk a vízcseréhez. A friss csapvíznek magas az oldott CO2 tartalma, ez kedvez az algának, de a lassabb növények már nem tudják kihasználni.

Ez az egyik legnehezebben elpusztítható alga, a legtöbbször csak a csomók kézi - egyenként történő időigényes - lekaparása segít rajta. Ehhez az általunk ismert egyetlen jó célszerszám az ADA Pro picker. A szerves szénforrás adagolása minden esetben hasznos az ecsetalgák ellen, különösen helyi kezeléssel kombinálva. Vegyszeres irtás után vörösre színeződik.

 

Érdes békanyál – Cladophora (Blanket Weed)

Egyesek a gömbmohát gyanúsítják a Cladophora fertőzés hordozásával. A gömbmoha valóban egy Cladophora faj, viszont nem azonos azzal, amelyik az inváziót okozza. A gömbmoha nagy tűrőképességű, de igen lassú növekedésű faj, így maga is könnyen válik az algainvázió áldozatává - a gömbök felszínén szívesen telepednek meg más fonalas algák.

Az érdes békanyál zöld, gyakran elágazó alga, a megjelenése egy kissé a mohákra emlékeztet. A tapintása érdes. Egy ponton tapad le erősen és annak a környékén terjeszkedik, így viszonylag izolált marad és kifésülhető a növények közül. Ha mohát fertőz, akkor erős nyírással lehet visszaszorítani. Egyetlen algaevő sem fogyasztja el. A vízmozgás és a CO2 adagolás növelése segít, alacsonyabb fényerőn háttérbe szorul a növények mellett. Ez az alga nem terjed a levegőn keresztül, steril növények használatával megelőzhető a behurcolása.

 

Algaevő halak, garnélák

 

Zöld víz – lebegő zöldalga (Green Water)

A vízvirágzás lebegő algák tömege. Rendszertanilag igen sokfélék lehetnek, az ostorosoktól kezdve a valódi zöldalgákig, mint például a Chlorella. Hirtelen jelenik meg, és nehéz tőle megszabadulni. Ammóniaszint-emelkedés, tápanyag egyensúly problémák vagy alacsony CO2 szint is okozhatja. Általában valamilyen vízminőség probléma indítja el, például az új akváriumoknál, vagy a talaj megbolygatásakor a vízbe kerülő ammónia. A vízminőség rendbetétele sajnos nem szokta megoldani a problémát, ha egyszer sikerült elszaporodniuk az algáknak, már képesek alacsony tápanyagszinteken is túlélni. Egy 4 napos sötétkúra általában megoldja a problémát. Figyeljünk arra, az elpusztított algák az akvárium ammónia szintjét megemelhetik. Sötétkúra végzésekor mindig levegőztessünk. Az UV szűrő használata szintén elpusztítja az algákat, akárcsak a sötétkúra. A harmadik megoldás a diatóma szűrő. Ez néhány óra alatt maradéktalanul eltávolítja a vízből az algákat, így nem kerül a bomlásukból további ammónia a vízbe. Ehhez mindössze kovaföldet kell beszerezni időszakos szűrőanyagnak. Léteznek kémiai megoldások is a problémára, ezek kényelmesek, de messze nem idálisak. Egyes szerek elpusztítják az algákat, ám hatóanyaguk veszélyes az érzékenyebb halakra és növényekre is. Mások összetapasztják az algákat, így csomókat képezve már fennakadnak a szűrőben. Ez a megoldás irritálja a halak kopoltyúját.

A homályos, de nem zöld vizet lebegő csillósok és ostorosok okozzák, amiket gyűjtőnéven Infusoriaként szokás emlegetni. Ezeknek egy része rendelkezik színtestekkel, így képesek a fényt hasznosítani, és tápanyagszegény környezetben növényként táplálkozni. A kiirtásukhoz ezért sötétkúrát érdemes kombinálni UV vagy kovaszűrővel. A zöld víznek haszna is van az akvarisztikában, vízibolha és sórák szaporításához kiváló táplálék.

 

Sima békanyál – Spirogyra (Water Silk)

Hosszú, erős, sima tapintású szálakat képez. Mikroszkóp alatt igen dekoratív, a zöld színtest spirál alakú és az egész fonal hosszában végigfut. A megjelenése egy korábbi ammónia-csúcsot jelez, ez lehet egy hal elpusztulása vagy akár a talaj megbolygatása is. Miután megjelent, elég nehéz tőle megszabadulni, mivel igényei nagyon hasonlóak a zöld növényekéhez. Egy sötétkúra és folyékony szénforrás adagolása segít. Az algaevők nem szeretik, de ha nincs más, ráfanyalodnak.

Sima békanyál – Spirogyra (Water silk)
 

Zöld cérnaalga (Green Thread Algae)

Hosszú, el nem ágazó, akár arasznyi szálak. Egy fogkefére feltekerve könnyen összegyűjthetjük, de a mohák közül szinte lehetetlen eltávolítani. Sokan nagy mennyiségű vas jelenlétével magyarázzák az elszaporodását. Ez kiegyensúlyozatlan tápozás következtében jöhet össze, vagy ha a talajtáp valamiért nagy mennyiségben oldódik be az akvárium vizébe. Gyakran a hajalgával együtt jelenik meg. Cseréljünk nagy mennyiségű vizet, és gondoljuk át a tápozásunkat. A sziámi algázó és az amano garnéla fogyasztja.

Zöld cérnaalga (Green thread algae)
 

Hajalga – Rhizoclonium (Hair Algae)

Vékony, vattaszerűen finom, több centis, zöldes-szürkés szálak. Nem tapadnak le tereptárgyakhoz. Alacsony tápanyagszinteknél gyakori. Összefügg a rossz CO2 ellátással és a gyenge áramlással. Az algaevők kifejezetten szeretik, jó kiegészítő a növényi táplálékot kedvelő mindenevő halaknak. Megjelenésekor ajánlott alaposan kitakarítani az aljzatot. Az erős áramlás akadályozza a növekedésben.

Hajalga – Rhizoclonium (Hair algae)
 

Agancsalga - Compsopogon sp. (Staghorn Algae)

Szürke vagy kékes, agancs-szerűen elágazó szálakat képez. Jellemzően a levelek szélein jelenik meg, és bolyhokat alkot. A felszínhez közeli részeket kedveli. Erősen tapad és a szálak nagyon csúszósak, így leszedni szinte lehetetlen. A magas ammóniaszint, a gyenge áramlás és a kiegyensúlyozatlan tápanyagellátás kedvez ennek az algának. Takarítsuk ki az aljzatot és a szűrőt is, ha eltömődött és gyengült az áramlás. A fertőzött leveleket vágjuk le. Folyékony szénforrással történő kezelés hatására vörösre színeződik. Leállított szűrő mellett a felhigított Carbo tápot fecskendezzük az érintett területre, és pár percig hagyjuk hatni, utána a szűrő visszakapcsolható.

Agancsalga - Compsopogon sp. (Staghorn Algae)
 

Baktériumok

 

Kékalga – Cyanobaktériumok (Blue-Green Algae)

Alacsony nitrát-szint, ammónia jelenléte, koszos talaj és/vagy koszos szűrő okozhatja. A kékalgák valójában fotoszintetizáló baktériumok. Sokféle típusuk él akváriumban. Egyesek szeretik a magas nitrogénszintet, a bomló szerves anyagot a talajban, mások teljesen nitrogénmentes környezetben is szaporodnak, mivel képesek a légköri nitrogén megkötésére. A leggyakoribb képviselőjük kékeszöld, szürkés vagy fekete lepedéket képez a talajon és a növényeken. A lepedék lazán tapad, gumicsővel leszívható a nagy része.

Gyakran jelenik meg a talajban, az akvárium frontüvegénél, vagy az akváriumüvegen a talajmenti növények és az üveg között. Ha elkezd szaporodni, nagyon gyors növekedési ütemre képes, ilyenkor kifejezetten veszélyessé tud válni. Az inváziót a víz fölött érezhető kellemetlen szag is jelzi. A kékalgák képesek toxinokat termelni, ami a növényeket és a halakat is elpusztíthatja, ezért a kékalga inváziót minél előbb meg kell fékezni.

A sötétkúra tüneti kezelésként hatásos, de ha nem válik be, legvégső esetben antibiotikumok segítségét is igénybe vehetjük. Mivel baktériumról van szó, az erythromycin antibiotikum hatásos ellene, de ez a módszer kipusztítja a szűrőben és talajban található hasznos baktériumokat is! Ez drasztikus megoldás. Ha ezt választjuk, akkor a kúra után nagyon oda kell figyelnünk az ammónia és a nitrit szintjére. Nem árt baktériumkultúra elősegítőkkel támogatni a szűrőbaktériumok elszaporodását. Ha a kékalgák kisebb mennyiségben jelennek meg, gyorsan növő hínárokkal és alapos talajtakarítással védekezhetünk ellenük. Ha a nitrátszint alacsony volt az akváriumban, érdemes megemelni 10-30 mg/literre. Alternatív megoldásként az Ultralife BGA Slime Remover termékét is használhatjuk.

Kékalga - Cianobaktérium (BGA - Blue-Green Algae)

 

Felszín-hártya, olajos vízfelszín (Surface Scum)

Az felszíni hártyát valójában nem alga, hanem baktériumok okozzák. A vízben élő növények stressz hatására (például CO2 vagy tápanyag problémák, de lehet akár egy nagyobb hőmérséklet-ingadozás is) proteint bocsátanak ki magukból. Ez az egyébként teljesen átlátszó fehérje könnyebb mint a víz, ezért a felszínen vékony rétegben fog összegyűlni. A réteg úgy működik mint egy laboratóriumi petri-csésze: ideális táptalaj a különféle baktériumok számára. A baktériumoktól lesz a felszíni réteg látható.

A rétegben - egyes akváriumokban - a lebegő algák is elszaporodhatnak, ami zöldes árnyalatot ad a felszínnek. A csupán baktériumokból álló réteg opálos fényben játszik. Azon kívül, hogy a felszín-hártya nem néz ki túl jól van egy másik, sokkal komolyabb negatív biológiai hatása: akadályozza a megfelelő gázcserét a víz felszínén, ezért a CO2 és oxigén egyensúly megbomolhat az akváriumban, és mivel a szűrőbaktériumoknak is szüksége van a oxigénre, az esetlegesen fellépő oxigénhiány ammónia képződéséhez vezethet és ezáltal újabb algatípusok jelenhetnek meg.

Nagyon fontos tehát a vékony hártya eltávolítása. Az általunk is minden akváriumban használt vízfelszín-leszívók használatával, illetve a szűrő befolyó-csöveknek a megfelelő beállításával (a vízfelszín mozgatásával) könnyen megszabadulhatunk mindegyik típustól. Az erős levegőztetés pár nap alatt eltünteti a problémát. Figyeljünk a növényeink egészségére, hogy a protein-termelődést minimálisra redukáljuk. Gyakori vízcserével, megfelelő mechanikai szűréssel, aktív szén rendszeres (de nem állandó) használatával lehet megelőzni. A gyors megoldást a konyhai papírtörlő jelenti. Fektessük a vízfelszínre, majd óvatosan húzzuk le, ez összegyűjti a lebegő anyagokat.

Olajos vízfelszín, felszín-hártya (Surface Scum)
 

Ködös víz (Cloudy Water)

A fehéres (tejes) ködös víz legtöbbször az akváriumban az emberre nem veszélyes akvarisztikai jellegű baktériumok elszaporodása okozza. Ez induló akváriumoknál az indításhoz szükséges, de túl nagy mennyiségű indítóbaktérium használata esetén vagy beállt akváriumoknál az akvárium bakteriális egyensúlyának a megbomlása okozza. Néha szűrő takarítás után is láthatjuk, ilyenkor az akvárium bakteriális egyensúly sérülékenyebb.

A baktériumok elszaporodása legtöbbször akár magától is elmúlik, ha megfelelően megtervezett és üzemeltetett technikával rendelkezünk. A vízcserék segítenek, de csak az egyensúly visszaállításában és a tüneti kezelésben van szerepük, a kiváltó okot nem szüntetik meg.

Amennyiben a ködösödés nem múlik el, használjunk UV szűrőt a tüneti kezelésre. Az UV fény sterilizál, tehát a vizet opálosra színező lebegő baktériumokat elpusztítja. Az UV szűrőt akár egy külön merülő szivattyúra is ráköthetjük, külön beszívócsövön keresztül (a képen látható zöld cső az UV szűrő beszívócsöve).

Ködös víz (Cloudy Water)
 

Penészgombák

 

Fehér penészgomba

Újonnan épített akváriumokban Red Moor fák használata esetén kivétel nélkül minden esetben megjelenik az egyébként ártalmatlan fehér "lepedék" a fákon. 1-2 hét alatt magától el is tűnik. A fában bomló szerves anyagok szolgálnak jó táptalajul a fában spóra formájában megtalálható gombáknak. A jelentkezésekor semmilyen teendőnk nincs, biológiailag nem terheli a vizet, a halak egészségére nincs hatással. Egyes algaevők szívesen fogyasztják. Ha vizuálisan zavar minket a látvány, akkor egy fogkefével eltávolíthatjuk és leszívhatjuk a fehér penészt, de magától is el fog tűnni pár nap alatt.

Régi akváriumokban két jellemző esetben találkozhatunk penészgombákkal: elpusztult haltetemeken és bomló eleségen. A tetem és a bomló eleség fizikai eltávolítása (leszívása, kivétel) a problémát maradéktalanul megoldja.

Fehér penészgomba
 

Egyéb problémák

 

Barnás, sárgásbarna árnyalatú víz

A vizet több dolog is színezheti. Kisebb mértékben és egyes esetekben még az akvarisztikai célokra használt egyes fák is enyhe barnás árnyalatot kölcsönözhetnek az akváriumvíznek. Ilyen lehet például a nagyobb mennyiségben használt ADA vasfa is, de a Mangrove gyökér például kifejezetten színezi a vizet – akár hosszabb távon is. A fák miatti elszíneződés a belőlük kioldódó csersav (tanninok) miatt van. A természetben gyakran látni olyan vizeket (például mocsarakban), amelyek az oldott csersav tartalom miatt akár sötétbarnák is lehetnek, egyes halak például kifejezetten szeretik az ilyen vizeket, és a Green Aqua is forgalmaz olyan termékeket - például az ADA Black Water-t, amelyek kifejezetten az ilyen körülmények előállítására készültek.

Amennyiben az elszíneződött víz látványa zavar minket, a gyakori vízcserékkel javíthatunk a helyzeten, de amíg az akváriumban lévő fákból maradéktalanul ki nem oldódott a nagyobb mennyiségű csersav, addig sok türelemre lesz szükségünk. A Seachem Purigen használatával a víz minden árnyalata teljesen megszüntethető, és vizuálisan is kristálytiszta vizet kapunk. Van azonban az elszíneződésnek egy olyan foka, amellyel még a Seachem Purigen sem tud hosszú távon megbirkózni, ezért gyakrabban kell cserélnünk a Purigen szűrőanyagot.

Azt is figyelembe kell vennünk, hogy gyakran nem is a víz okozza az enyhe színárnyalatot, hanem a felhasznált – gyengébb minőségű – akváriumüveg. A kristálytiszta hatás elérése érdekében lehetőleg mindig használjunk opti-white üvegből készült akváriumokat.

Barnás árnyalatú víz
 

Rossz szagú víz

A hagyományos akváriumoknál megszokott „akvárium-szaggal” ellentétben a növényes akváriumnak semmilyen (!) szaga / illata nem szabadna legyen. A kristálytiszta víz és a benne található élőlények harmóniája egy olyan ökoszisztémát képez, amelyből semmilyen gáz nem szabadul fel ideális esetben. Ha az akváriumunknak valamilyen szaga van, az a felszabaduló gázok miatt van.

Az akváriumnak legtöbbször a szerves anyagok bomlási folyamata során felszabadult gázok és az ebből származó ammónia kölcsönöz jellegzetes mocsárszagot vagy akár ammónium-szagot is, amelyet általában „húgyszagként” ismerünk fel. Ezek minden esetben azt jelzik, hogy az általános higiéniás állapotok nem megfelelőek: az aljzat nem tiszta, a szűrő nem tiszta, a rendszer nincs megfelelően megtervezve (gyenge a szűrésünk), a növények tápanyaghiányban szenvednek és ezért bomlanak és a szűrő nem tud a bomlás miatti ammónia-termelődéssel megbirkózni, az ajánlott heti 50%-os vízcseréket nem végeztük el, stb.

A kellemetlen szagok keletkezésekor végezzünk egy alapos nagytakarítást, cseréljünk vizet, tisztítsuk ki a szűrőt és teremtsünk olyan tiszta állapotokat ahol a baktériumok a nitrifikációs folyamatot el tudják végezni. Ha szükséges, és úgy látjuk, hogy a talajban visszafordíthatatlan rohadási folyamatok indultak el, akkor elkerülhetetlen az akvárium ideiglenes szétszedése és a talaj cseréje.

 

Ugrás fel