INGYENES SZÁLLÍTÁS 19.900FT FELETT!

For international orders please click here

Kérdése van? Segítünk!
Ügyfélszolgálatunk elérhetősége:
Tel.: +3616104627 - Írjon nekünk: Email
Boltunk címe: 1119 Budapest, Major köz 12.
Nyitvatartás: H-P:10-17, Sz:10-13

Akvárium telepítés lépésről lépésre

A növényes akvárium elméleti alapjainak ismertetése után most egy 60 literes akvárium építését mutatjuk be - lépésről lépésre. Az építési folyamatot követően az akvárium életét is nyomon követjük - fényképekkel. A képekre kattintva azok nagyobb méretben is megtekinthetőek a Flickr oldalunkon.

 

növényves akvárium

 

A 60x30x36 cm méretű akvárium 64 literes. Az akvarisztikában általában az akvárium szélességéből (jelen esetben ez 60 cm) indulunk ki, mivel a lámpa, a szűrő és a dekoráció is ehhez a mérethez fog igazodni. Ez a standard 60-as méret már megfelelően nagy ahhoz, hogy stabil ökoszisztémát üzemeltessünk benne és még megfelelően kicsi ahhoz, hogy a növényes akvarisztikával csak most ismerkedők számára jó kiindulás legyen és költséghatékonyabb módon be lehessen rendezni. A Green Aqua pontosan a fentiek miatt ajánlja komolyabb érdeklődőknek ezt az akváriumot.

A növénytalajok és dekoráció behelyezése

Növény táptalaj

A növények gyökereinek 6-8 hónapon át biztosíthat tápanyagot és az aljzatban tenyésző szűrőbaktériumok szaporodását (és ezzel a biológiai szűrést) segíti elő a növény táptalaj.

Mivel a növények nem egyformán veszik fel a tápanyagot, érdemes az akvárium aljzatát is megfelelően előkészíteni, ha ültetünk. Nagyobb gyökeres növények, előtéri növények esetén látványos és gyors fejlődést lehet elérni. A táptalaj hiánya sokkal lassabb növekedést, esetenként stagnálást is eredményez.

Felhasznált termékek: ADA Power Sand M - 2 liter


növény táptalaj


növény táptalaj

 

Szétterítés

Öntsük a táptalajt az akvárium közepére, majd egyengessük el, hogy egyenletes vastagságot kapjunk (általában 1 cm, de lehet hátul több is...). A táptalajokat nem szabad kimosni használat előtt, azonnal használhatók. A szétterítésnél ügyeljünk rá, hogy az akvárium első néhány centiméterére lehetőleg ne rakjunk táptalajt.

A táptalajokat később 4-5 cm magasan le kell fednünk az általános aljzattal. Ha az első részen is táptalajt használunk az aljzat túlságosan magas lesz, nem nyújt esztétikus látványt.


növény táptalaj


növény táptalaj

 

Aljzat adalékok

A frissen telepítendő akvárium biológiai beérését különböző baktérium készítményekkel gyorsíthatjuk. Van amit aljzatba teszünk szárazon, van amit szűrőben használhatunk és vannak a folyékony készítmények amit bármikor önthetünk a későbbiekben is az akvárium vizébe. Itt most az aljzatot egészítjük ki Bacter 100 baktériummal és Clear Super adalékkal. Terítsük el mindkét adalékot egyenletesen a táptalajon. Egy ilyen nagyobb doboz rengeteg egy 64 literes akváriumhoz elegendő, érdemes kimért mennyiséget venni...


aljzat adalékok


aljzat adalékok

 

Általános növénytalaj

A fedőrétegnek 9 liter Aqua Soil Amazonia talajt használunk - ha hegyeket építünk, akkor érdemes két háromszor többet beszerezni. Ezt a talajt sem szabad kimosni használat előtt. Az Amazonia talajok a legjobbak az aktív agyagos talajok közül, extra tápanyagot tartalmaznak a gyors növény-növekedéshez.

Az akvárium vizét a növények számára kedvező tartományba stabilizálják, eleinte sokat lágyítanak és csökkentik a pH szintet. Az aljzatot folyamatosan terítsük el, és ne keveredjen a táptalajjal!


általános növénytalaj


az általános talaj elegyengetése

 

Dekoráció - fák

Ehhez az akváriumohoz Red Moor gyökereket használtunk. Igyekeztünk egészen kis méretű gyökereket választani, hogy a térérzet jobb legyen, az akvárium többet mutasson mint valójában. A gyökereket nem kell előkezelni. Egy kis folyóvizes öblítés után mehetnek az akváriumba.

Engedjük szabadjára a fantáziánkat. A gyökereket helyezzük el úgy, ahogy arányos és természetes formákat kapjunk. Forgassuk, döntsük, törjük és ha kell vágjunk le az ágakat. A formát később is lehet még finomítani ahogy haladunk az építkezéssel.


dekoráció - fák


dekoráció - fák

 

Dekoráció - kövek

Az aljzatot kicsit lejtősre csináltuk - a jobb oldali irányba és előre is. A dekorációval igyekeztünk ennek a formának megfelelő gyökér-csoportot formázni. Az építmény lassan kész. A gyökerek töveihez lapos dekorköveket használtunk a természetesebb látvány és a dekoráció-, valamint a talaj megtámasztása miatt.

A fotó ugyan nem az aranymetszés szabályai alapján készült, de igyekeztünk arányosan beállítani a fákat. A dekoráció előtt egy kb 10 cm mély sáv maradt - itt majd kényelmesen úszkálhatnak a halaink.


a fák elrendezése


a dekorációs kövek

 

Aprószemű aljzat

Ha sok előtéri növényt ültetünk, vagy kis méretű az akvárium, remekül használhatóak a powder finom szemcseméretű aljzatok. Ezeket 1-2cm vastagon szórjuk rá a talajra. Az apróbb gyökerű növények sűrűbben tudnak majd gyökeret ereszteni, ezzel sokkal tömöttebb előteret kapunk.

Kis akváriumoknál az apróbb szemcseméret arányosabb képet ad majd, mintha csak a nagyobb agyag bogyókat használtuk volna. Ezt a talajt sem szabad kimosni! Ne zacskóból öntsük az aljzatot, hanem egy kisebb edényből, pl. pohárból.


aprószemű aljzat


aprószemű aljzat

 

Végső simítások

Bármennyire óvatosan öntöttük a fedőréteget, nagyon könnyen el tudjuk temetni a számunkra fontos dekorációkat. Egy ecsettel könnyen kiszabadíthatóak a kövek. Ha kell, ilyenkor még módosítsunk a dekoráción.

Itt pl. betettünk a bal oldali részre még néhány fát - a részletesebb látványt és hangsúlyos bal oldal érdekében. Most már szépen levezeti a szemünket jobb oldalra a felépített váz-szerkezet. A középen - szinte vízszintig felkúszó gyökeret kézzel megtörtük és máris jobb lett az összkép.


hardscape terv


a dekoráció készen van

 

A növények előkészítése és az ültetés

Eljött az idő, hogy előkészítsük a növényeket az ültetéshez. Figyelem! A növények előkészítése hosszabb időt is igénybe vehet, szánjunk időt erre a feladatra és nyugodtan kérjünk segítséget barátainktól, családtagjainktól. A cserépben lévő gyapotos növényeket szabadítsuk ki a gyapotból. Ezt egy tál vízben könnyen meg tudjuk tenni. A vízben a gyapot fellazul és a gyökereket könnyebben ki tudjuk húzni. Néhány növény hajlamos túlságosan átszőni a gyapotot. Ezeket nem tudjuk kézzel letisztítani. Érdemes csipeszt használni és lebontani a gyapotot a gyökérről.

 

A növények előkészítése

A zselés növényekről mossuk le alaposan a nevelő zselét. A kerámia hengerben érkezett növényeket szintén szabadítsuk kis a csak súlynak használt kerámiából. A mohákat kötözhetjük, hálózhatjuk, vagy ragaszthatjuk. Mindig használjuk azt a módszert ami a legegyszerűbb.

Itt most hálót használtunk amivel a mohát pillanatok alatt rá lehet rögzíteni a kis pala lapokra. A nagyobb csokor növényeket próbáljuk kicsit szétbontani, mert a nagy csokrokat nem fogjuk tudni rendesen elültetni. A rendesen szétbontott növények gyorsan növekedésnek indulnak.


növények előkészítése


növény táptalaj

 

Párásítás

Ne felejtsük el nedvesen tartani a növényeket, mert a szobai páratartalmon könnyen kiszáradnak ami károsodással jár. Ültetés közben sem szabad megfeledkeznünk a folyamatos párásításról, mert az akvárium fénye alatt - a levegőn gyorsan száradnak a növények.

Az ültetés előtt a talajt be kell nedvesítenünk. Száraz talajba nem lehet ültetni, és a növényeink az akvárium feltöltése után nem fognak lent maradni. Használhatunk szobai permetezőt erre a célra, vagy ennek a nagyobb testvérét amit mi is használtunk a képen. Egy ilyen nagyobb permetezővel könnyen be tudunk juttatni néhány liter vizet, ami nem kavarja fel az aljzatot és nem hordja el az agyagot.


a talaj előkészítése ültetésre


a talaj előkészítése ültetésre

 

Ültetés: fára, kőre kötözhető növények

Indulhat az ültetés! Ennél a telepítésnél a fára rögzíthető növényekkel indítottunk. Ezeket drót-kötözővel is rögzíthettük volna a fához, de most a mohákhoz hasonlóan kis pala kövekre kötöztük őket. Így könnyen átrakható a növény a későbbiekben is egy másik helyre. Ráadásul remekül működik mint súlyozó elem az új dekor gyökerek lent tartásában.

A fára kerülő növények bent vannak. Bekerültek a kövekre hálózott mohák is az első részre. Ezeknek szintén van egy másodlagos funkciójuk. Az emelt talajt remekül megtartják majd a későbbiekben. Jobb hátul az építmény levezetéséhez nem akartunk magas növényt használni, ezért Lilaeopsis Brasiliensis került be. Ez egy kicsit magasabb és vastagabb az előtéri fűnél amit használni fogunk, remekül elvadult látványt ad majd a későbbiekben, amikor a növények kicsit összeérnek.


növény ültetés


növény ültetés

 

Párásítás és ültetés: előtéri növények

Ültetés közben ne feledkezzünk el a folyamatos párásításról, mert az akvárium fénye alatt és a levegőn gyorsan száradnak a növények. A növények ültetéséhez használjunk tűfejű csipeszt. A csipesz kiképzése miatt ezekkel a legkönnyebb ültetni. Könnyű velük leszúrni a növényt és az ültetés végén a talajból kihúzni őket. Egy ekkora akváriumhoz S és M-es méretű eszközök a legalkalmasabbak.

Beültettük a füveket is a jobb oldalra. Ezek remekül befutják majd az előteret ha esetleg elméreteztük magunkat és nem férünk oda az ültetéssel. Vagy eleve egy ritkább látványt képzeltünk el. bal hátulra magasabb stem növényeket ültettük, ami szépen bokrosodik majd a következő hetekben.


párásítás


előtér növény-ültetés

 

Ültetés befejezése és fák lesúlyozása

Az első részre a kövek közé még további lassú növésű, árnyékkedvelő növényeket ültethetünk, így akkor sem lesz gond, ha a fán bokrosodó növények eltakarják majd a fényt az előtér felett.

Ha megvagyunk az ültetéssel és a dekorokat korábban nem áztattuk vízben hetekig, le kell őket súlyozni, mert az első 2-3 hétben felúszhatnak. Erre bármit használhatunk nagyjából. Egy poharat, tálat, vagy egy kis kő darabot. Ami kéznél van. Fontos, hogy ne eresszen ki magából semmit ez a súlyozó kő. Rakjunk minden olyan pontra belőle, ami bizonytalan vagy könnyen mozog. Ezeket a köveket 2-3 hét múlva kivesszük majd és a fák addig már lent maradnak maguktól a víz alatt.


ültetés befejezése


fák lesúlyozása

 

Vízfeltöltés

Bekerült minden kő, minden dekor mereven áll a helyén. Nem baj, ha most még zavaróan hatnak, az akvárium látványának megőrzése a cél. Ha kikerülnek, a kövek helyén és környezetében lévő növények szépen kitöltik majd a teret.

Indulhat a feltöltés. Fontos, hogy nagyon lassan történjen. A slagot szinte csak csepegésre állítottuk. Egy nyugodt start sokkal jobb eredményt hoz. Most még könnyűek az agyagszemek, könnyen felborulhat minden ha gyorsan beöntjük a vizet. Használhatunk egy tálat, tésztaszűrőt, vagy a talaj zacskóját is, amit elfektetünk és arra csorgatjuk a vizet. Utóbbi esetén a zacskó feljön majd a vízzel és könnyen eltávolítható. Viszont remekül megőrzi a hosszadalmas munkával ültetett növényeinket.


a lesúlyozott dekoráció


vízfeltöltés

 

A vízfeltöltés folytatása

Szépen lassan emelkedik a vízszint. Még ne változtassunk a feltöltés sebességén. Ha 1-2 apró növény kijön ezt a későbbiekben is vissza tudjuk ültetni. Amikor az akvárium 1/3-a feltöltött, akkor kicsit lehet emelni a sebességen, de csak úgy, hogy ne kavarja az aljzatot. A lassú feltöltésnek köszönhetően tiszta maradt a víz, nem kevertük fel az agyagot.

Az akvárium lassan feltöltött. A talaj és a növények miatt a felszín tele van kis lebegő szennyeződésekkel. Ezeknek egy részét halhálóval, papírtörlővel le tudjuk szedni. De praktikus ha beteszünk egy skimmert (Eheim Skim) és pillanatok alatt lepucolja nekünk a felszínen található szennyeződéseket és agyag port. Ha az akvárium feltöltött, szereljük össze és indítsuk el a szűrőt, figyelve, hogy az ültetett növényeket ne tépje nagyon az áramlat. A szűrő sebességét ráérünk a következő napokban hetekben módosítani, amikor a növények már megkapaszkodtak.


vízfeltöltés 1/3-nál


a feltöltés készen van

 

Készen vagyunk!

Állítsuk be a világítást a megfelelő időtartamra, ami egy erős világítással 7-9 óra között mozog. A szén-dioxid rendszert kapcsoljuk időzítőre és indítsuk el szintén.

Mivel sok zselés növényt használtunk, már az első napon adjunk az akvárium vizéhez növénytápot és ezt mostantól naponta ismételjük. A sok növény miatt amit ültettünk, kevesebb lesz az alga és hamarabb gyönyörködhetünk a végső látványban, amit megálmodtunk. Ez kb 8-12 hét amíg a növények teljesen kifejlődnek.

Az algaevőket 1 hét után, a halakat 2-3 hét után tudjuk betelepíteni. Az akváriumot 2016 február 17-én építettük, a következő képen pedig a 9. napos állapota tekinthető meg - a halakat azért telepíthettük be korábban, mert már egy bejáratott szűrőt használtunk az akvárium alatt.

 

9 napos állapot

Az alábbi képen a másfél hónapos állapot látható (2016 április 5.):

 

9 napos állapot

Az alábbi képen a két hónapos állapot látható (2016 április 23.):

 

9 napos állapot

Jó növényezést mindenkinek! :)

 

Csigák az akváriumban
Oktatóanyag

Csigák az akváriumban

Főleg kezdő akvaristák tekintenek ferde szemmel az akváriumban megjelenő csigákra. Sokan óriás csigainváziót vízionálnak már néhány egyed feltűnésekor i

Ugrás fel