INGYENES SZÁLLÍTÁS 19.900FT FELETT!

For international orders please click here

Kérdése van? Segítünk!
Ügyfélszolgálatunk elérhetősége:
Tel.: +3616104627 - Írjon nekünk: Email
Boltunk címe: 1119 Budapest, Major köz 12.
Nyitvatartás: H-P:10-17, Sz:10-13

Agyagos talaj

A növényes akvárium talaja két összetevőből áll:

Az akvárium legalján, jellemzően minimum 1 cm vastagságú növény táptalaj található. A növény táptalaj egy tápanyagokban gazdag anyag, a növények gyökere ide lejutva sűrű, tápanyagdús közegbe kerül. A profi növény táptalajok egy része - a nagyobb szemcseméret kapcsán - segítik a bakteriális fejlődést és az akvárium egyensúlyát.

A növény táptalaj tetején egy minimum 4 cm-es általános növénytalaj réteg található. Ez az égetett agyag alapú talaj meggátolja, hogy a növény táptalaj közvetlen kapcsolatba kerüljön a vízoszloppal illetve a növények gyökereinek ideális körülményeket biztosít. A gyökerek csakis agyagos alapú talajban érzik jól magukat, a homok vagy kavics nem alkamas növények alá... Ezeket a steril aljzatokat csakis dekorációs céllal használjuk növényes akváriumban.

A növényes akvárium talajának sokkal fontosabb szerepe van, mint gondolnánk. Azon kívül, hogy a növények gyökerezése szempontjából fontos, kiemelkdő jelentősége van az akvárium biológiai szűrésének elvégzésében. Egy jól összeállított talaj - az ammónia lebontása szempontjából - majdnem legalább annyira fontos mint egy sok pénzbe kerülő külső szűrő. Számtalanszor bebizonyosodott, hogy egy beállt akvárium - még egy komolyabb áramszünet után is, amikor a szűrőben található baktériumok nagy része valószínűleg már elpusztult - algásodás nélkül tovább tudott működni, és ez a legnagyobb valószínűség szerint a megfelelő minőségű talajnak - és ezáltal a benne tenyésző baktériumoknak köszönhető.

A talaj tehát az akvárium általános egyensúlya szempontjából is fontos. Ahhoz, hogy a nitrifikáló baktériumoknak megfelelő felületet adjon az szükséges, hogy a baktériumok számára szükséges oxigén jelen legyen mindenhol, tehát a talajnak oxigéndús környezetnek kell maradnia. Ehhez megfelelően nagy szemcseméret szükséges. 

A gondolatmenetből máris érthető, hogy a gyorsan "kompaktálódó", apró szemű homok miért nem alkalmas akváriumi talajnak. Az apró homokszemcsék akadályozzák a talajban a víz mozgását, és hamar oxigén-szegény, azaz anaerób környezet alakul ki a talajban. Anaerób környezetben pedig pont a nitrifikáció ellentéte, a denitrifikáció fog lezajlani, azaz ammónia fog keletkezni - ami semmiképpen nem egy kívánatos állapot egy növényes akváriumban.

A növényt táptalaj és általános növénytalaj biológiai szűrésben játszott szerepe oly lényeges, hogy tapasztalataink szerint olyankor is fontos használni, ha például olyan akváriumot tervezünk, amelyben nem lesznek talajba ültethető növények, tehát például pusztán mohákból, páfrányfélékből vagy egyéb kőre- vagy fára kötözhető növényekből építjük fel az akváriumunkat.

A növénytalaj vastagsága - a megfelelő vizuális hatás elérése érdekében - az akváriumon belül változhat. Jellemzően a növényes akváriumokban - elölről hátra haladva - a talaj szintjét emelni szokták, sokszor olyan szintre, hogy a hátfal mentén akár a vízfelszínt is elérheti. Ahhoz, hogy a talajszemek ne "görögjenek le", rendkívül jó minőségű talajokra van szükség.

A gyengébb minőségű, olcsóbb talajokra általában a könnyebb talajszemcsék jellemzőek. Emiatt ezekbe rendkívül nehéz ültetni - az ültetőcsipesz kivételekor a talajszemek nem szorítják össze a gyökeret, és a növény könnyen kijön a talajból, illetve a talaj nem "dombosítható" hatékonyan, mivel a könnyebb szemek elcsúsznak egymáson és "összeomlik az építmény". A profi talajok szemcséi nehezebbek, több tápanyagot tartalmaznak, pufferelik a vízparamétereket, és könnyebben dombosíthatóak.


A jobb talajok lassan merülnek ki, nem kell attól tartanunk, hogy az akváriumunkat 1-2 éven belül újra kell rendeznünk. A jól megtervezett rendszer évekig életképes. A talajt csak az akvárium teljes szétszedésével lehet újratelepíteni, tehát javasoljuk, hogy már első perctől kezdve használjunk minőségi anyagokat.

Mennyi talajra lesz szükségem?

A növény táptalaj mennyiségének kiszámítása egyszerű: szorozzuk fel az akvárium cm-ben mért alapjának oldalit és osszuk el a szorzatot 1000-el. Így megkapjuk a növény táptalaj literben szükséges mennyiségét. Az általános növénytalaj minimális mennyisége pedig ennek az értéknek a négyszerese lesz. Amennyiben hátrafelé dombszerűen emelni kívánjuk a talajt, úgy több zsák talajt kell vásárolnunk. A Green Aqua csapata által készített növénytalaj számológép XLS segít nekünk kiszámolni, hogy mennyi talajra lesz szükségünk.

 


Ugrás fel