The wishlist name can't be left blank

ADA Aqua Soil Powder Amazonia - finom szemcsés növénytalaj - 9 liter

Az ADA Aqua Soil Amazonia több neves akvarista szerint is a létező legjobb általános növénytalaj a piacon. Az ADA talajok a legmagasabb minőséget képviselik, és kulcsszerepet játszanak a növények harmonikus növekedésében, segítik a tápanyaghoz jutást a gyökereken keresztül is. Az Aqua Soil talajok előmosást nem igényelnek!

A finom szemcsés (Powder) talajt vékony rétegben (kb. 1cm vastagon) szórjuk rá a nagyobb szemcsés talajra, így nagyon tiszta egységes képet kaphatunk. A fedőréteggel az előtéri futó növények mint az Eleocharis parvula a felszínen megkapaszkodnak és kevésbé gyökereződnek lefelé. Túl sok powder használatával előfordulhat, hogy nem szellőzik megfelelően a talaj. Ezért az ajánlott vastagságnál többet ne használjunk belőle.

Az Aqua Soil talajok előnyei

 • Az ADA Aqua Soil Amazonia talajok csökkentik a pH-t és a KH-t, ezáltal kedvező feltételeket teremtenek a trópusi halaknak, garnéláknak és vízinövényeknek.
 • Számos olyan szerves anyagot tartalmaznak, melyek jelenléte elengedhetetlen az egészséges garnélák tartásához.
 • A talajban megtalálható huminsavak segítik a növények növekedését.
 • A talaj-szemcsék nehezen morzsolódnak (nincs iszaposodás), és a termék nem okoz felhősödés/elszíneződést az akvárium vizében.

Az ADA Aqua Soil aljzatok összehasonlítása és a szükséges mennyiség kiszámolásának képlete lent olvasható el. Növénytalaj számológép - letöltés. Miért használjunk agyagos talajokat? Tájékoztató.

Nincs raktáron
SKU
104-041
18 900 Ft

ADA aljzat-indítás bemutató film

 

Az ADA koncepció lényege egy tápanyagban gazdag és baktériumok számára ideális környezet megteremtése az aljzatban. Az általános talajoknak nem csak a gyökereken keresztüli tápanyagfelvételben van óriási szerepe. Az akváriumvíz magas pH értéke megnehezíti a növények tápanyagfelvételét ezért az Aqua Soil általános aljzatok csökkentik a pH-t. Az Aqua Soil kavicsszerű szemcséi hosszú ideig megőrzik a formájukat és állagukat a víz alatt - ezzel is biztosítva a víz megfelelő áramlását az oxigéndús aljzatban.

 

Termék vélemények (további vélemények az oldal alján)

ÖtcsillagosÖröm vele dolgozni, hiszen nem kell mosni, és nagyon könnyen megerednek benne a gyökerek. Sötét tónusa gyönyörűen kiemeli a növények színeit. Kedvező tapasztalatom arra sarkall, hogy legközelebb is ADA aljzatot használjak, így nem csupán nekem lesz örömöm, hanem a növények is hálásak a megfelelő aljzatért. S ez utóbbi fontosabb, hisz' ők is élőlények. - Remete M.

ÖtcsillagosTöbb talajt is próbáltam már, eddig az Amazonia vált be legjobban. - Koncsik L.

Melyik talajt válasszam?

A természetes összetevőkből készülő Aqua Soil sorozatnak 3 különböző terméke van.

 • Az Amazonia talajok a legsötétebbek: az esős és száraz évszakok dinamikus váltakozását, a termékeny Dél-Amerikai esőerdők világát idézik.
 • A sárgásabb barna tónusú Malaya talaj a "natúr" színeket kedvelőknek ajánlott.
 • A vöröses árnyalatú Africana talaj keményebb szemcsézetű, könnyebben kezelhető talaj. A tápértéke kisebb, mint az Amazonia talajoké, ezért lassabban nőnek a növények benne.

A saját tapasztalatok és a nemzetközi akvaristák véleménye szerint is a sorozat - csupán biológiai szempontból - haladók számára leginkább javasolt terméke az Amazonia talaj. Hosszú távon ez biztosítja a legtöbb tápanyagot a növényeink számára, viszont kezdetben pontosan ez a tulajdonsága az algásodás veszélyét megnöveli. A másik két talaj használata kezdetben is egyszerűbb, viszont hosszú távon figyelni kell a megfelelő tápanyag-utánpótlásra a talajban is.

ADA Aqua Soil talajok

Mennyi általános növénytalajt vásároljak?

Azt, hogy egy akváriumba körülbelül milyen mennyiségű általános növénytalajt vásároljunk, könnyű kiszámolni: szorozzuk össze az akvárium alapterületét a kívánt aljzatmagassággal (minimum 4-5 cm) és osszuk el 1000-el. Az eredmény megadja literben a kívánt mennyiséget. A képlet tehát:

 • Vásárolandó mennyiség literben = Szélesség * Mélység * Kívánt talajmagasság/1000 (Excel számológép - letöltés)

Példa: egy 60x35 cm-es alapterületű akváriumba minimum 60*35*4/1000=8.4 liter aljzatot javasolunk, tehát 1 db. 9 literes zacskót kell vásárolnunk.

Mire figyeljek akvárium indításkor?

 • Az ADA talajokat nem kell mosni, a zacskóból közvetlenül az akváriumba önthetők.
 • A talaj - ültetés vagy egyéb okból történő - felkavarása a vizet időszakosan zavarossá teheti, a megfelelő szűréssel ez egy idő után eltűnik. Ilyenkor azonban az ammónia eltávolítása érdekében mindig javasoljuk az egyszeri nagyobb (akár 80-90%-os) vízcserét.
 • Az akvárium első feltöltésekor igyekezzünk a vízsugarat úgy irányítani, hogy ne kavarja fel az aljzatot. Figyeljünk arra, hogy a víz ne nagy sebességgel kerüljön be az akváriumba (javallott például levegőcsövön keresztül feltölteni - legalább a talaj szintje fölöttig az akváriumot). Ennek ellenére előfordulhat, hogy első feltöltés után a víz enyhén barnás árnyalatú, zavaros lesz. Ez nem jelent gondot, idővel magától ki fog tisztulni.

Általános információk

A növényeket mindig közvetlenül a minimum 4-5 cm vastag, tápanyagokban gazdag általános növénytalajba (nem kavicsba vagy homokba) ültessük! A növényes akváriumban a hagyományos aprószemű kavicsokat vagy homokot csak (!) díszítésre használjuk - az akvárium olyan területein, ahová növényeket nem ültetünk. Az általános növénytalaj alá mindig tegyünk 1cm vastagon a jóval koncentráltabb növény táptalajok egyikéből.

A finom szemcsés (Powder) talajt vékony rétegbe (kb. 1cm vastagon) szórjuk rá a nagyobb szemcsés talajra, így nagyon tiszta egységes képet kaphatunk. A fedőréteggel az előtéri futó növények mint az Eleocharis acicularis a felszínen megkapaszkodnak és kevésbé gyökereződnek lefelé. Túl sok Powder használatával előfordulhat, hogy nem szellőzik megfelelően a talaj. Ezért az ajánlott 1 cm-es vastagságnál ne használjunk többet belőle!

Az Aqua Design Amano termékei a legmagasabb minőséget képviselik. Az ADA talajok kulcsszerepet játszanak a növények egészséges növekedésében, segítik a növények tápanyaghoz jutását a gyökereken keresztül is.

További információ
Name ADA Aqua Soil Powder Amazonia - finom szemcsés növénytalaj - 9 liter
SKU 104-041
Gyártó ADA
Szín Fekete