The wishlist name can't be left blank
INGYENES SZÁLLÍTÁS 14.900FT FELETT!

For international orders please click here

Kérdése van? Segítünk!
Ügyfélszolgálatunk elérhetősége:
Tel.: +3616104627 - Írjon nekünk: Email
Boltunk címe: 1119 Budapest, Major köz 12.
Nyitvatartás: H-P:10-17, Sz:10-13

ADA Aqua Soil Amazonia Light

Az Amazonia Light tulajdonságai

 

Az Amazonia Light a legújabb tagja a népszerű ADA Aqua Soil termékcsaládnak. Az új fejlesztéssel elsősorban a hobbival most ismerkedőket célozta meg a japán gyártó, a cél a minél könnyebb felhasználás volt. Az Amazonia Lightnak ugyanaz a természetes talaj az alap összetevője, mint az Amazonia talajoknak, de a színe eltérő és a tulajdonságokban is különbözik az Amazoniától.


Nature akvárium és az Aqua Soil aljzatok

A nature akvárium stílus hajnalán az aljzatok leginkább tengeri homok és Power Sand táptalajokból épültek fel. Mivel a tengeri homok nem tartalmazott semmilyen tápanyagot, a fő tápanyagforrás a Power Sand talaj volt akkoriban. Ahhoz, hogy a Power Sand hosszabb távon is megfelelő tápanyaggal tudja ellátni a növényeket kétféle összetevőt használt a gyártó. Az egyik összetevő egy gyors lebomlású tápanyag volt, amit a mikroorganizmusok viszonylag gyorsan lebontottak a telepítés után, így segítve a növények gyors és látványos fejlődését. A másik összetevő egy lassú lebomlású tápanyag volt, ami idővel felbomlott a talajban, ez táplálta hosszabb távon a növényeket. Az Aqua Soil talajok ezután jelentek meg elsősorban a homok teljes kiváltására és a tápanyagos talaj tovább fejlesztésére. Az Aqua Soil sorozatból a fekete földből készült Amazonia lett az akváriumi növényekhez használt legnépszerűbb talaj a növényes akvaristák körében. Az Amazonia fekete föld talaja rendkívül gazdag növényi eredetű szerves tápanyagokban és nitrogénben. Ezek az összetevők sokkal gyorsabb növekedést eredményeztek, mint a tengeri homok, amit korábban használtak. Az Aqua Soil talajok emellett enyhén savas tartományba csökkentik a víz pH értékét, ami ideális a növények fejlődéséhez. Ezzel az aljzattal sok olyan akváriumi növény tartása vált kifejezetten egyszerűvé, ami korábban kihívást jelentett pl a Cryptocoryne, Lilaeopsis és Syngonanthus fajok. A Power Sand és az Amazonia együttes használata mára egy klasszikus kombináció lett a nature akvárium stílusú növényes akváriumokban.

Az Amazonia Light eltérő tulajdonságai

Az Aqua Soil Amazonia manapság az egyik legnépszerűbb aktív aljzat lett a növényes akvaristák körében a kiemelkedően jó és látványos növény fejlődés miatt. De még ezzel a talajjal is nehézségek akadtak a hobbival most ismerkedőknek. Különösen az akvárium bejáratási időszakában okozott nehézséget a kezdőknél bizonyos esetekben. Az Amazonia aljzat használatánál, ha nincs elég növény, ami felvegye a kezdeti tápanyag többletet, akkor a gazdag szerves anyag tartalom és a nitrogén a vízbe oldódva felhőssé teheti az akvárium vizét, elszínezheti azt és a szokásosnál több alga jelenhet meg növényeinken. Ezek a problémák később megszűnnek, ahogy az akváriumi növényeink fejlődnek és az aljzaton elterülve betakarják azt, de addig amíg ez kialakul gyakori vízcserékkel kell a megfelelő egyensúlyt megteremtenünk és megtartanunk. Az új fejlesztésű Amazonia Light szerves tápanyagokban szegényebb és csökkentett nitrogéntartalma miatt ezek az új akvárium indítás körüli problémák nagy részben megszüntethetők. Az új talaj természetes világosbarna színű, míg az Amazonia szinte fekete a nagy mennyiségben használt fekete föld alapanyag miatt. Ugyan a fekete szín egyben garancia is a talaj gazdag humin sav és más szerves sav tartalmára, az Amazonia állandó használata korlátozza a talajból készíthető eltérő látványvilágot a fekete szín miatt. Hogy ezt a szín monotoniát elkerülje az ADA, megszületett az Aqua Soil Africana és Aqua Soil Malaya aljzat. Ezek az aljzatok azonban tápanyagból nem tartalmaztak annyit, mint az Amazonia ezért a növények is kicsi lassabban fejlődtek benne. Ezekkel a talajokkal szemben az új Amazonia Light aljzat fekete földből közepes mennyiséget tartalmaz de így is elégséges tápanyagot juttat a növények gyökereihez, miközben világosbarna színével egy megfelelő alternatívát kínál az Amazonia mellé.

A növény fejlődés összehasonlítása az Amazonia és az Amazonia Light között

Hogyan és miben különbözik az Amazonia Light? A víz tulajdonságait elemezve a pH csökkentés és a vízkeménység (KH) csökkentése közel azonos mindkét talaj esetében. Ezért az Amazonia Light is ugyanazokat az ideális körülményeket teremti meg, mint a normál Amazonia aljzat. De a COD (víz szerves anyag tartalmának mérése) és az ammónia (NH4) is sokkal alacsonyabb értéket mutat az új Amazonia Light talaj esetében. A víz foszfát (PO4) tartalma is alacsonyabb az új talajnál. Ezen tulajdonságok alapján a kezdeti kritikus időszakban (akvárium bejáratása) sokkal kevesebb felhős, zavaros vízzel és kezdeti alga problémával találkozhatunk majd. Hogy a mérési eredményeket a gyakorlatban is szemléltessük, két azonos akváriumot építettünk. Az egyikben Amazonia aljzat a másikban Amazonia Light aljzatot használtunk. A képeken látszik, hogy az Amazonia aljzatban a stem növények magasabbra nőttek az ammónia és a foszfor sav miatt, de eközben diatom (barna) alga és zöld alga jelent meg, ami lelassította az előtéri növények fejlődését ideiglenesen. Ez a 4 napos és a 8 napos képeken látható. A másik akváriumban, ahol Amazonia Light talajt használtunk az előtéri és a háttér növények is egészségesen fejlődtek algásodás nélkül. A növények színe és sűrűsége elégséges volt (12 napos és 18 napos képek alapján). A különbség valószínűleg az Amazonia Light nitrát (NO3) tartalma volt. Az elmúlt évtizedben az Amazonia aljzattal rengeteg szép akváriumot láttunk, de ezek megfelelő karbantartás mellett érték el egészséges formájukat. Az Amazonia Light az indítási problémákon kíván segíteni a kezdőknek, ahol ez a karbantartási rutin még nem alakult ki. Az Amazonia Light ezért mindenképp egy mérföldkő a hobbi életében. Most mindenki egyéni tapasztalata és a rutinja, valamint szín preferenciája alapján tud választani az aljzatok között.

Növények fejlődése

Gyakorlati összehasonlítás az Amazonia és az Amazonia Light aljzatok között növény fejlődés szempontból.

A teszthez egy W36×D22×H26cm akváriumot és egy Aquasky 361 LED lámpát használtak.
Az akváriumokhoz ugyanazokat az akváriumi növényeket használta a gyártó. Az ADA saját BIO Mizukusa no Mori zselés labor növényeit telepítették a teszt akváriumokba. 

A vízminőség összehasonlítása az Amazonia és az Amazonia Light között

vízminőség összehasonlítása

 

Ugrás fel