The wishlist name can't be left blank

A Nature Akvárium karbantartása

Az alapok – 8. részKérjük, olvassa el a Green Aqua karbantartási tájékoztatót is!

A vízcserék fontossága

A növényes akváriumokban a víz folyamatosan kering az akváriumban és a szűrőben. A szűrő eltávolítja az akváriumból a szennyeződéseket, szerves anyagokat melyek a víz felhősödését okozzák, az ammóniát (NH3) baktériumok segítségével lebontja, amely veszélyes lenne a halakra és garnélákra. Az akvárium tisztaságát nehéz lenne fent tartani csak egy szűrő segítségével. Így a rendszeres vízcserék nagyon fontossá válnak, mivel az akvárium vize könnyen szennyeződik, főleg az akvárium indítását követő időkben, amikor a biológiai szűrés még nem működik tökéletesen. A vízcserék a későbbiekben is szükségesek, hogy eltávolítsuk a növények által fel nem használt nitrátot és foszfátot és esetlegesen egy algásodást okoznának. A vízcserék segítségével fent tarthatjuk az akvárium fizikai tisztaságát is. A vízcserék alatt kiszívott vízzel a különböző szennyeződéseket, algákat is eltávolíthatjuk az aljzatról, vagy a növények leveleiről. Ezen kívül a vízinövények fotoszintetizálása is megélénkül a friss víz hatására. Az akvárium indítása után körülbelül két-, háromnaponta szükséges a vízcsere elvégzése. A szűrő beállása után elegendő az egy-, kéthetenkénti vízcsere. A vízcserék során körülbelül az akvárium vizének 1/3-át kell lecserélnünk.

Vízcsere a növényes akváriumban

A vizet egy cső segítségével szívjuk le az akváriumból. Különböző méretű csövek használata megkönnyítheti a dolgunkat, az akvárium méretétől és az eltávolítandó víz mennyiségétől függően. Használjunk nagyobb átmérőjű csövet, ha csak a víz kiszívása a cél. Egy keskenyebb cső jó szolgálatot tehet, amikor a koszt és az algát akarjuk kiszippantani az akváriumból. Az akvárium üvegfalán lévő algákat érdemes a víz kiszippantása előtt letisztítani. Miután a víz 1/3-át eltávolítottuk, engedjünk az akvárium hőmérsékletével azonos hőmérsékletű vizet egy vödörbe. A vízben lévő klórt távolítsuk el ADA Chlor-Off adagolásával, majd engedjük a vizet az akváriumba. Nagyobb akváriumok esetén egy cső segítségével is engedhetjük a csapvizet direkt az akváriumba. Azonban mindig meg kell bizonyosodnunk a víz hőmérsékletéről, és a klór eltávolításáról.

Az algák biológiai kontrollálása

Az algák eltávolítása a vízcserék egyik célja. Azonban nehéz lenne az összes algát ezzel a módszerrel kiírtani. Az akvárium indítása utáni egy, két hétben azonban kénytelenek vagyunk a vízcserékre hagyatkozni, mivel az akvárium vizének minősége még nem megfelelő az élőlények betelepítésére. Amikor a víz minősége már megfelelő ehhez, betelepíthetünk olyan élőlényeket, melyekkel könnyebben kontrollálhatjuk az algákat. A Yamato Numa Ebi  (Caridina multidentata - Amano garnéla) és az Otocinclus tipikus algaevő élőlények. Mivel növényevők, és általában jól viselik az akvárium indítása utáni időket is, már más élőlények előtt is beköltöztethetjük őket. Nagyon fontos, hogy gondosan ügyeljünk rájuk a betelepítésükkor és az után is. Az Amano garnélák különösen érzékenyek a víz minőségére. Gyakran letargikussá válnak, és abbahagyják a köveken, vagy fákon lévő algák fogyasztását, vagy elpusztulnak a vízben jelen lévő nitrittől vagy más, a növények levelein lévő vegyszerektől. Ilyen esetekben az egyetlen reményt a gyakori vízcserék hozzák. Ajánlatos, hogy először csak néhány algaevő halat telepítsünk, majd ha már minden jól megy, több másikat is betelepíthetünk. A Sziámi Algaevők elfogyasztják a fekete ecsetalgákat, a Neritina csigák pedig a kövek felszínén megjelenő zöld algát fogyasztják előszeretettel, melyek telepítése az Amano garnélák mellett nagyban megkönnyítik az algák kordában tartását.

vízcsere a növényes akváriumban

Halak telepítése az akváriumba

Miután a víz minősége az akvárium indításától számolt három, négy hét után megfelelővé válik, betelepíthetjük a halakat, melyek fontos részét képezik az akvárium egészének. Ajánlott telepítés előtt ellenőriznünk a víz minőségét (nitrit és pH). Ha a biológiai szűrő megfelelően működik, a nitrit (NO2) nem lesz mérhető a vízben. Ha mégis nitrit lenne jelen az akvárium vízében, ajánlott még várnunk a halak telepítésével. A nitrit erősen mérgező és káros a halak számára. Olyan akváriumban, melyben aljzatként Aqua Soil-t használtunk a pH jelentősen csökkenhet. Ha az akváriumban lévő pH jelentősen különbözik attól, mint ahonnan a halak származnak, az sokkolhatja őket. A halak szeme, és a testükön lévő nyálkahártya felhőssé válhat, kopoltyújuk mozgása, vagy az úszásuk szabálytalanná válhat. Tehát fontos a pH értéket is megmérni a halak beköltöztetése előtt. Ha az akvárium és a halak zacskójában lévő pH érték nagyban különbözik (minimum 1,5-2 érték eltérés), a halak zacskóját úsztassuk egy ideig az akváriumban, amíg a benne lévő hőmérséklet meg nem egyezik az akváriumban lévővel, majd a zacskóban lévő vízzel együtt engedjük őket egy tiszta vödörbe, majd lassanként adagoljunk bele az akvárium vízéből is, például egy levegőztető cső segítségével, így a halak fokozatosan szokhatnak hozzá az új víz minőségéhez. Ha a halak nagyon érzékenyek a víz minőségének változására, érdemes a levegőztető cső végét elkötni, hogy a víz csak nagyon lassan folyjon a vödörbe. A halak hasonlóan sokkos állapptba kerülhetnek, ha egy széndioxiddal erősen dúsított vízbe kerülnek hirtelen. Érdemes ezért a betelepítést reggelre időzíteni, vagy az előbb már említett óvatos beszoktatást alkalmazni. 

A halak egészségének megőrzése

A rendszeres vízcserék nagyon fontosak a halak egészségének megőrzése érdekében. A vízcseréket biztonságosan hajthatjuk végre, ha a vízhez ADA Chlor-Off-ot (amely eltávolítja a klórt) és ADA RIO BASE vízkezelőt adagolunk, amely megvédi a halakon lévő nyálkahártyát. A frissen vásárolt halak legyengültek lehetnek a szállítás által okozott stressz miatt. Az ADA VITAMIX gazdag vitaminokban, míg az ADA BLACK WATER huminsavakban - amely a trópusi folyóvizekben is jelen van – így megkönnyíti a halak stresszmentesítését. A halak kifogása közben esett sérülések - a száj, vagy a bőr sérülései - amennyiben nem kezeljük, elfertőződhetnek. Ajánlott a halak betelepítése után – hogy az ilyen fertőzéseket elkerüljük - ADA Phyton Git adagolása is, amely egy antiszeptikus készítmény. A napi etetés szintén nagyon fontos ahhoz, hogy halaink egészségesek maradjanak. A halak etetésére mindenképpen használjunk prémium eleségeket. A halaink méretének alapján választhatjuk ki a nekik megfelelőt. Az ADA Do!aqua haleledel adagoló használata a halak etetését egyszerűvé és elegánssá teszi.

A vízinövények nyírása

A túlburjánzott vízinövények okozzák a legnagyobb problémát a Nature Akvárium karbantartása során. A kezdetek során sokan aggódhatnak, hogy a növényeik miért nem növekednek megfelelően. Azonban ha egyszer a növekedéshez szükséges körülmények megfelelőek a növények elkezdenek növekedni, és előbb, vagy utóbb az egész rendelkezésükre álló teret elfoglalják. Ez tönkreteszi a layout kompozícióját, és a halak úszótere is el fog tűnni. Ez nem csak a látványt fogja lerombolni, de az alacsonyabb növények is tönkremehetnek emiatt. A stem növények nagyon gyorsan növekszenek és foglalnak maguknak teret. Ezeknek a növényeknek a szárát érdemes úgy megnyírni, hogy számunkra megfelelő formájú bokrot képezzenek. Az ismétlődő nyírások után a növények kis ágakat hoznak, leveleik megsűrűsödnek. Annak ellenére, hogy a növények nem mutatnak jól a nyírás után, nem sokkal később új hajtásokat hoznak, és szép bokrossá válnak. A Glossostigma és az egyéb, előtérben használt növények nyírásakor csippentsük le leveleiket. Erre a célra a hajlított ollók a legmegfelelőbbek.

Kreatív növény újrarendezés (Creative Plant Rearrangement – Sozo Haishoku)

Annak ellenére, hogy a Nature Akvárium hosszú időre készül, egy idő után a talaj kimerül, a vízinövények elöregednek, kevésbé növekednek. Amikor ez megtörténik, az akváriumot gyakran teljesen kiürítik és újrarendezik azt. A Nature Akvárium élvezetének azonban van egy másik módja is, a Sozo Haishoku, amikor a kompozíciót nem változtatjuk meg, de új növényeket ültetünk. Alapvetően a Sozo Haishoku az Iwagumi akváriumok esetében használható, ahol a dekorációs elemek nem mozdulnak el könnyedén. Ha van egy Iwagumi akváriumunk, amelynek elrendezésével elégedettek vagyunk, több különböző kinézetet próbálhatunk ki a vízinövények megváltoztatásával. Először távolítsuk el a halakat, garnélákat az akváriumból, és szívjuk le az összes vizet. A köveket hagyjuk az eredeti pozíciójukban, és távolítsuk el a növényeket. Ha az akvárium aljzata viszonylag új, rendezzünk el még némi Aqua Soil-t az aljzat felszínén, és ültessük be az új növényeket. Ha az aljzat már régi, óvatosan távolítsuk el a kövek körül az Aqua Soil-t egy kanál, vagy más segédeszköz használatával. Öntsük be az új Power Sand-et és Aqua Soil-t, és ültessük be a növényeket.

A növények nyírásának módszere

A növények típusától és elhelyezésétől függően használjunk ADA trimming scissors hajlított ollót, vagy ADA Pro-scissors hajlított ollót. A stem növényeket viszonylag könnyen formázhatjuk a fák vonalát követve egy Trimming Scissors segítségével. A Curved Trimming Scissors, vagy a hajlított ollók, mint a Pro-Scissors ’Nude’ vagy ’Wave’ nagy segítségünkre lehetnek az előtéri növények formázásában.

Akváriumi növények nyírása

Forrás: Takashi Amano - AquaJournal.net