INGYENES SZÁLLÍTÁS 19.900FT FELETT!

For international orders please click here

Kérdése van? Segítünk!
Ügyfélszolgálatunk elérhetősége:
Tel.: +3616104627 - Írjon nekünk: Email
Boltunk címe: 1119 Budapest, Major köz 12.
Nyitvatartás: H-P:10-17, Sz:10-13

A tavi halak etetése

Miért igényel másfajta eleséget egy guppi, mint egy koi ponty?

Egészséges táplálás az egészséges tavi halakért – itt mindent megtudhat, amit erről a témáról tudni érdemes.

Sajnos a halak etetését sok tótulajdonos csak „szórakozásnak” tekinti, mert a haletetés élvezetes elfoglaltság. Az evés azonban nem tréfadolog, mert olyan tényezőket is befolyásol, mint a halak növekedése és a betegségekkel szembeni ellenálló-képessége. Mivel két halfaj között akkora különbség is lehet, mint egy macska és egy tehén között, a táplálékigényük is nagymértékben eltérhet egymástól. A ragadozó halaknak, például a pisztrángoknak és sügéreknek hús (hal) alapú eleségre van szükségük, míg a legalább részben növényi táplálékkal élő mindenevők, így az aranyhal és a koi eleségének nagyobb arányban kell tartalmaznia növényi tápanyagokat. Azt is tekintetbe kell venni, hogy a kereskedelemben kapható, pisztráng- vagy pontytenyésztéshez készült tápok célja a lehető legnagyobb mennyiségű halbiomassza elérése a lehető legrövidebb idő alatt („vágásérettség”), a kerti tóban azonban inkább az egyenletes, lassúbb növekedés számít előnyösnek, hiszen a cél a halak hosszú élettartama. Senki nem szeretné ugyanis imádott koi pontyait kétéves korukban megfőzni halászlének. Ebben áll a legfontosabb különbség a kereskedelemben kapható és a kifejezetten kerti tóban tartott halak számára készült haleledelek között.

Viszont éppen a kerti tavak esetében nem szokás kellő figyelmet fordítani a táplálék szükséges mennyiségére. A példaszámítások és a szinten tartó anyagcserével kapcsolatos számos kísérlet egyértelműen mutatja, hogy sok tótulajdonos az algásodástól való félelmében túl keveset ad enni a halainak. Egy 40 cm mély koi-tó esetében, amelyben 20 koi ponty lakik, a nyári hónapokban napi (!) 600 g eleség szükséges.

Ha Ön elsősorban pl. pisztrángtenyésztápot (általában olcsó, barna labdacsok nagy, átlátszó zacskóban) ad az aranyhalainak és koi pontyainak, az olyan, mintha hússal etetné a teheneit. Az állatok gyorsan nőnek ugyan, de nem tudják megfelelően feldolgozni a táplálékot, ezért hajlamossá válnak a betegségekre. Az eleség elégtelen megemésztése miatt a halak több salakanyagot ürítenek, ami erősebb vízszennyezést eredményezhet. Ezenkívül gyakran májelhájasodás is kialakulhat náluk, amelynek egyik külső jele a kerekded testforma. Fiatal állatok: A kisebb halak már csak azért is apróbb tápot igényelnek, mint a nagyobbak, mert kisebb a szájuk mérete. Mivel a kis aranyhalak és koi pontyok még gyorsabban növekednek, mint a kifejlett állatok (a halak ugyanis életük végéig nőnek), az eleségük összetételének is ehhez kell alkalmazkodnia.

A JBL kifejezetten a koi pontyok igényeire szabott tápokat kínál, a halak méretétől függően: JBL Koi mini, JBL Koi midi, JBL Koi maxi

 

Mi a teendő, ha különböző fajú és méretű halakat tartunk ugyanabban a tóban?

Ebben az esetben – ami egyáltalán nem ritkaság – különféle típusú tápokat kell használni. A halak ugyanis képesek kiválogatni maguknak azt az eleséget, amely a legjobban illik a szájukba, a leginkább megfelel a fiziológiai szükségleteiknek, és a legjobban ízlik nekik.

 

A kecsegéket különleges eleséggel kell etetni?

Igen, a kecsege ugyanis kisebb állatokkal táplálkozik, és táplálékát a vízfenéken keresi. Ezeknek az érdekes halaknak fejlesztettük ki a JBL PondSterlet granulátumot, kétfajta méretben (JBL PondSterlet / JBL PondSterlet XL).

 

Miről ismerhető fel a jó minőségű tavihal-eleség?

A tudósok véleménye szerint rendkívül fontos a fehérje-zsír arány, amelynek tavi halak esetében 4:1 körül kell lennie (kivéve a telet, amikor fehérjeszegényebb eleséget érdemes választani: ilyen pl. a JBL Koi Energil maxi). Ahhoz, hogy az eleség fehérje-zsír arányát megállapítsuk, elég egy pillantás a címkére és némi alapvető matematika.

 

A tavi halakat télen is kell etetni?

A halak még akkor is aktívak, amikor a víz hőmérséklete 15°C alá süllyed. Az aktivitás energiafelhasználással jár, az elfogyasztott energiát pedig pótolni kell. A JBL ezért fejlesztette ki különleges, alacsony hőmérsékleti viszonyokhoz való tápjait (JBL Koi Energil midi / JBL PondEnergil). Ez az eleség speciális összetételének köszönhetően rendkívül könnyen emészthető, és nem sokáig terheli a halak emésztőrendszerét – alacsony hőmérsékleten ugyanis az emésztés sok időbe telik.

Forrás: JBL
Fordítás: Green Aqua

Ugrás fel