The wishlist name can't be left blank

Tápanyagpótlás, növénytápok használata

Az alapok – 7. rész

Tápanyagpótlás, növénytápok használata

 

A vízinövények egészséges fejlődéséért

Valószínűleg egészen természetesnek tűnik, hogy a növények telepítése után tápanyagokat kell adnunk az akváriumba. Habár a terráriumi növények növekedését gyakran segítik elő tápanyagokkal, a növekedésükhöz elegendő fényre, és nyirkosságra van szükség. Ugyanez igaz az akváriumi növényekre is. Először is meg kell teremtenünk számukra a megfelelő környezetet. A tápanyagok akkor válnak fontossá, ha a többi előfeltétel is adott, mint például az aljzat, a világítás, a szűrés, a víz hőmérséklete és a megfelelő mennyiségű CO2 beoldása. Ha az akváriumot ezek nélkül a feltételek nélkül tápozzuk a kezdetektől, a vízinövények nem fogják tudni felvenni a tápanyagokat, algák fognak megjelenni annak ellenére, hogy nem adagolunk túl sok tápot. Ha megteremtjük a megfelelő körülményeket a növények növekedéséhez, és aztán kezdjük meg a tápozást, akkor a vízinövényeink jól fognak fejlődni. A vízinövényeknek olyan tápanyagokra van szükségük, mint például a nitrogén, foszfor, kálium és különböző nyomelemekre, mint például a vas. Annak ellenére, hogy a nitrogén és foszfor nagy mennyiségben szükséges a növények egészséges növekedéséhez, ezek a tápanyagok végtelen mennyiségben megtalálhatók az akvárium vizében, mivel a halak ürülékéből és az el nem fogyasztott haltápokból keletkeznek. Másrészről a kálium és a nyomelemek gyakran csak kis mennyiségben vannak jelen az akvárium vizében. A Nature Akvárium alapelveinek egyike az akvárium vizében jelenlévő tápanyagok felvételének támogatása a hiányzó tápanyagok pótlásával.

A folyékony tápoldatok használata

A folyékony tápoldatok használata az akvárium tápozásának legegyszerűbb módszere. Annak ellenére, hogy manapság több féle folyékony tápoldatot vásárolhatunk, azok amelyek nitrogént és foszfátot tartalmaznak, több odafigyelést igényelnek. A nitrát (NO3) és a foszfát (PO4) - melyek a halak ürülékéből, az el nem fogyasztott haleledelekből, vagy az aljzatban lévő Power Sand-ből keletkeznek - jelen vannak az akváriumban. Habár a növények normális esetben magukhoz veszik ezeket a tápanyagokat, elősegíthetik az algák megjelenését is. Így, ha olyan folyékony tápoldatot használunk, amely nem tartalmaz nitrogént, illetve foszfort az nem lesz megfelelő olyan akváriumban, amelyben nincsenek halak, illetve a növényzet túl sűrű, és a nitrogén illetve a foszfát túlzottan kis mennyiségben van jelen az akvárium vizében. Az ADA Green Brighty Step 1-től az ADA Green Brighty Step 3-ig nem valószínű, hogy algásodást okozhat, mivel nem tartalmaznak sem nitrogént, sem foszfort. A Green Brighty mély tengeri vizet tartalmaz, amely az összes fontos ásványi anyagot tartalmazza, emellett a legfontosabb nyomelemeket is, mint például a vas, a magnézium és a mangán. A Brighty K nevű folyékony tápot csak a kálium pótlására használjuk. A kálium napi adagolása nagyon fontos, mivel elősegíti a vízinövények fotoszintézisét.

Akváriumi növények tápanyagfelvétele

Akváriumi növények tápanyagfelvételeA vízinövények nem tudják felvenni a fontos tápanyagokat, amennyiben az akvárium vizében nincs jelen az összes fontos tápanyag megfelelő egyensúlyban. Még ha a nitrogén (N) és a foszfát (P) megfelelő mennyiségben is van jelen az akváriumban, a növények akkor sem tudják felvenni őket, ha valamelyik másik fontos tápanyag hiányzik a vízből. Így, szemléletünk szerint a legfontosabb a kálium és a nyomelemek pótlása, hogy a növények más tápanyagokat is megfelelő mennyiségben tudjanak magukhoz venni.

A szilárd tápanyagok használata

A Nature Akvárium-ban a folyékony tápoldatok mellett szilárd tápanyagokat is használunk, melyeket a talajba helyezünk. Az ADA Power Sand, amit az aljzat előkészítésekor használunk, a kezdetektől termeli az alapvető tápanyagokat. Azonban körülbelül egy év után elveszti a hatását. Ezt az időt irányelvként használva, a talajt újra tápanyagban dússá tehetjük az ADA Multi Bottom vagy az ADA Iron Bottom használatával. A Multi Bottom egy rúd formájú szilárd tápanyag, felszíne nyomelemekkel borított. Ha elhelyeztük a talajban, a tápanyagok lassan elkezdenek belőle kioldódni, melyeket a vízinövények gyökerei szívnak fel. A talaj tápanyagban való gazdagsága elősegíti a rozetta növények fejlődését, mint például a Cryptocoryne-ok és az Echinodorus-ok. Továbbá az Echinodorus-ok számára nagyon hasznos az Iron Bottom használata is, melyek hajlamosak kifehéredni vashiány esetén. Nagyon fontos, hogy ezeket a szilárd táp rudakat mélyen az aljzatban helyezzük el. Ha a táp rudakat nem helyezzük el elég mélyen, vagy csak a vízbe dobjuk a táp rudak feloldódnak és a víz felhősödését, illetve algavirágzást is okoznak. Az ADA Bottom Release használatának segítségével a táp rudakat könnyen és biztonságosan juttathatjuk elég mélyre az akvárium aljzatában. 

Folyékony adalékanyagok használata

Az akváriumba való napi tápoldatok adagolása mellett léteznek még más folyékony adalékanyagok is, melyekkel specifikus problémákat oldhatunk meg. Például az ADA Green Gain természetes növényi hormonokat és magas koncentrációjú nyomelemeket tartalmaz, melyek elősegítik a növények új hajtásainak kifejlődését. Ennek a terméknek az adagolása növények ültetésekor, illetve visszavágásakor nagyban elősegíti az új hajtások kifejlődését. Az ECA vasban gazdag, mely nem csak a növények leveleinek elfehéredését akadályozza meg, hanem elősegíti az új hajtások megjelenését is. A vasat a növények felszívják, majd felhasználják a fotoszintézishez szükséges pigmentek előállítására, mint például a klorofil és a karotin. Tehát nem csak a növények elfehéredését gátolja meg, hanem kivilágosítja zöld színüket és intenzívebbé teszi a vörös növények színét is. Az ECA-ban lévő szerves savak segítik a növények leveleken keresztül való tápanyag felvételét. Természetesen használata sokkal hatékonyabb a napi tápozás mellett. Annak ellenére, hogy ezeknek az adalékanyagoknak a kis mennyiségű használatával jó eredményeket érhetünk el, nagy mennyiségben elszínezheti a vizet, vagy felgyűlhet az akvárium vízében.

A folyékony tápoldatok kombinációi és adagolásuk

A folyékony tápoldatok kiválasztásában nagy szerepe van annak, hogy mióta működik az akvárium és milyen típusú növények vannak benne. A Green Brighty STEP 1 és a Brighty K kombinációja a legmegfelelőbb egy korai stádiumban lévő akvárium számára. A nitrogén és a foszfát nagyon fontos az akvárium elindítása utáni periódusban, emellett a kálium és a nyomelemek elősegítik a vízinövények tápanyagfelvételét. A tápoldatok kombinációját az akvárium elindítása után, amikor a növények erőteljes fejlődésbe kezdenek, körülbelül három hónap után érdemes a Green Brighty STEP 2  (mely leginkább nyomelemekben, főképp vasban gazdag) és a Brighty K kombinációjára megváltoztatni. Az ECA adagolása is fontos, ha a növények levelei elkezdenek kifehéredni, vagy szeretnénk, hogy a vörös színű növények színe megélénküljön. Mivel a növények tápanyagfelvételének mennyisége megváltozik, ahogyan egyre növekednek, és dúsulnak fontos a tápanyagok mennyiségének növelése is. Ha kevés halat tartunk, akkor a nitrogén és a foszfát kifogyhat a sűrűn ültetett akváriumok vízéből. Ebben az esetben a heliophyta növények fejlődését elősegíthetjük Green Brighty Special LIGHTS adagolásával. A sciophyta növények esetében Green Brighty Special SHADE adagolása javasolt.

A tápanyagok felvételének elősegítése

A tápanyagpótlásban a Nature Akvárium legfontosabb szabálya, hogy a növények akkor kapják meg a tápanyagokat, amikor szükségük van rájuk. Annak ellenére, hogy az ideális a napi többszöri tápanyag adagolás lenne, sokkal praktikusabb a szükséges mennyiséget minden reggel a világítás felkapcsolásakor adagolni, feltéve, hogy az akvárium vízében elegendő CO2 van, és a világítás megfelelő. A vízinövényeknek szükségük van a fotoszintézisre és elegendő energia megszerzésére ahhoz, hogy megfelelően növekedjenek és fel tudják szívni a tápanyagokat. A növények néha még akkor sem tudnak egészségesen fejlődni, amikor a világítás megfelelő és elegendő CO2 van jelen a vízben. Ebben az esetben valószínűleg a víz összkeménysége lehet a hátráltató tényező. Habár ez leginkább a kövek fajtáján múlik -amikor köveket használunk dekorációs elemként – a kövekben jelen lévő kálcium és magnézium kioldódása megemelheti a víz összkeménységének szintjét. Amikor ezek az elemek nagy mennyiségben jelennek meg a vízben, befolyásolhatják a növények vas, és más nyomelem felvételét, mely a növények leveleinek fehéredését okozza. Ebben az esetben vízlágyító készülék használata ajánlott, melynek segítségével a növények jobban fognak fejlődni.

A tápanyagok felvételének elősegítése

Forrás: Takashi Amano - AquaJournal.net