Akvárium szűrés

Minden 32 liternél nagyobb édesvízi akváriumba minőségi biológiai szűrőanyaggal töltött külső szűrőt ajánlott használni!

Ez talán az egyszeri és legfontosabb tanács, amit a hobbi iránt érdeklődőknek adhatunk. Az akvarisztika nem az akvárium megvásárlásánál kezdődik, hanem a szűrőnél. Az az akvarista, aki ezt belátta már megtette az első lépést ahhoz, hogy hosszú távon elégedett legyen az általa teremtett otthoni víz alatti világgal és nem fogja a halait már az indulás után rövid idővel elveszíteni, és az akváriuma nem lesz egy algatenger...
Algásodás, alga kezelésMiért olyan fontos a szűrés?

Ahhoz, hogy ezt megértsük a következő leegyszerűsített biológiai folyamatot kell végiggondolnunk:

Az akváriumokban szerves anyagok képződnek. Ezek fő forrásai a hal-ürülék és vizelet, elpusztult élőlények; az el nem fogyasztott haleledel - továbbá a bomló levelek is sokkal komolyabb gondot jelentenek, mint hinnénk. A szerves anyag a vízben elkerülhetetlenül bomlásnak indul, ennek eredményeképp ammónia keletkezik. Az ammónia rendkívül káros a halak egészségére és algásodást is okoz.

 

Az ammóniától hosszú távon gyakoralatilag egyetlen ismert és stabil módon szabadulhatunk meg: minél több nitrifikáló baktériummal. Ezek a külső szűrőben, aljzatban és köveken-fákon megtapadó apró élőlények átalakítják az ammóniát nitráttá. A nitrát pedig kezelhető mennyiségben már nem káros a halaink számára és nem okoz algásodást. Könnyű belátni, hogy minél több baktériumunk van annál gyorsabban lebontják a keletkező ammóniát. Ahhoz pedig, hogy sok baktériumot tudjunk tenyészteni mikroszkopikus szinten óriási felületre lesz szükségünk - hogy a kolónia minél nagyobb számban fel tudjon szaporodni rajta. Ezért kell egy nagyobb akváriumba minél nagyobb külső szűrő, amiben minél jobb minőségű biológiai szűrőanyag van. Ezért nem elég hatékony a szivaccsal kitömött belső szűrő vagy a talajszűrő.

Nézzük meg, hogyan nézhetnek ki a szivacs szálai mikroszkóp alatt (30x-os nagyításban) és nézzük meg mellette az ADA Bio Rio profi szűrőanyagot:

Szűrőanyag összehasonlítás

Látható, hogy a szivacs - mint biológiai szűrőanyag - kevésbé hatékony.

Nem tud annyi baktérium megtapadni rajta, hogy olyan hatékonyan le tudja bontani az ammóniát a vízből, mint a Bio Rio. A szálak túl távol vannak egymástól, és a szálak felülete túl egyenletes (nem gödrös).

Az ADA Bio Rio vagy Seachem Matrix biológiai szűrőanyag felülete ezzel szemben rendkívül porózus, rengeteg hely van rajta a baktériumok megtapadásához. A biológiai szűrőanyagoknál az a legfontosabb szempont, hogy az oxigénnel telített víz elérje a megtapadt baktériumokat, ezért a felületen a lyukak nem lehetnek túl mélyek, hiszen ott az áramlás és a baktériumok oxigén-ellátottsága nem megfelelő. A Matrix és Bio Rio ilyen szempontból (is) ideális szűrőanyag.

 


A második lépésben be kell látnunk, hogy a belső szűrők "vödörmérete" az akvárium méretéhez képes túl kicsi, hiszen eleve úgy tervezték őket, hogy ne foglaljanak el túl sok helyet. A kis szűrőméret pedig kevés biológiai szűrőanyag lehetőséget jelent.

Kezdő akvaristák gyakran érvelnek a szivacsos belső szűrők mellett az alacsony ár miatt - joggal, hiszen a külső szűrők árai valóban lényegesen magasabbak. Ilyen esetekben kivétel nélkül azt szoktuk tanácsolni, hogy a nagyobb akvárium helyett inkább válasszanak egy 32 literes, vagy annál kisebb nano akváriumot, amelyben olyan belső szűrő található, amelyben biológiai szűrőanyag van. A megfelelő agyagos aljzattal együtt (amely szintén kedvez az akváriumban elszaporodó baktériumoknak) egy ilyen nano akvárium stabilan tud működni hosszú távon is.

A harmadik lépésben az akváriumban felgyülemlett szilárd részecskéket lebegésben kell tartanunk a megfelelően erős áramlással. A lebegő részecskéket a megfelelő teljesítményű külső szűrő magába szippantja, és a bomlási folyamat ott zajlik le, oxigéndús (aerób) körülmények között. A megfelelő áramlásnak a szén-dioxid (CO2) elosztásban is komoly szerepe van. A növények számára a túl erős vízsugár nem megfelelő, ezért a természetben is előforduló lassú, de nagy hozamú áramlás előidézése a célunk. Ehhez úgynevezett lily pipe-okat kell használnunk.

Az üveg ki- és befolyócsövek, amellett, hogy rendkívül elegánsak, a külső szűrőből érkező vizet nem sugár-szerűen, hanem szétosztva juttatják be az akváriumba, ezzel szimulálva a természetes körülményeket. A szűrők szívó- és nyomóágát mindig ugyanarra az oldalra helyezzük el. Két szűrő használata esetén az ábrán látható módon helyezzük el a csöveket, így egyenletes áramlást biztosíthatunk az akváriumunknak, és elkerülhetjük a "vízpangást" - a szűrők áramlása nem elég erős ahhoz, hogy széles akváriumokban a túloldalra átérjenek.

 


Milyen szűrőanyagot válasszak?

Szúrőanyagok

A piacon rendkívül sokféle szűrőanyag megjelent - a kerámiahengerektől kezdve a lávakövekig. Néhány profi szűrőanyag mikroszkópos elemzését magunk is elvegeztük ezen az oldalon, mivel kíváncsiak voltunk, hogy milyen felületi különbségek vannak az egyes gyártók között. A piacon megtalálható rendkívül sokféle szűrőanyag többsége sajnos csak a gyártók akvaristákért folytatott pénzügyi küzdelmének eredményei. Még a prémium gyártókteleszórják a piacot ezerféle szűrőanyag-termékkel. A modern akvarisztika iránt érdeklődőket ez megzavarja és a döntésüket megnehezíti.


A külső szűrőben háromféle alap-szűrőanyagnak kell lennie:

1. VÉKONY RÉTEG SZIVACS (legfeljebb 2-3 cm vastagságban) - ez a fizikai szűrés része. Megvédi a biológiai szűrőanyagot attól, hogy a szűrőbe kerülő apróbb vagy nagyobb levéldarabkák és egyéb fizikai szennyeződések idő előtt eltömítsék azt. A szivacsnak ezért nem kell vastagnak lennie, az egyetlen célja a nagyobb méretű fizikai szennyeződés felfogása. A szivacsot - mivel biológiai szűrés szerepe elhanyagolható - szűrőtakarításkor csapvízben ki lehet mosni, meg lehet dörzsölni. A szivacsot nem szükséges cserélni a szűrőben, csak évek múltán, amikor esetleg elkopott, elmállott.

2. BIOLÓGIAI SZŰRŐANYAG a szűrő teljes terjedelmében. Fontos, hogy a szűrőanyag jó minőségű legyen, hogy megfelelően porózus legyen (teret adva a baktériumok megtapadásának), hogy a szemcsemérete megfelelően nagy legyen és ne fogja vissza a szűrő vízhozamát. A különböző szűrőanyagok mikroszkópos vizsgálatának saját eredményeit ezen az oldalon tettük közzé. A külső szűrő vödörkapacitásának nagy részét ez a szűrőanyag-fajta fogja elfoglalni. Mivel értékes baktériumok tenyésznek benne ezért karbantartáskor tilos a szűrőanyagot klóros csapvízben kimosni. Öblítsük le helyette leszívott akváriumvízben. A biológiai szűrőanyagokat - mivel tulajdonképpen csak a felületet adják a baktériumoknak - nem szükséges cserélni, hosszú évekig ellátják a feladatukat megfelelő takarítás mellett. A biológiai szűrőanyag gyorsabb bejáratását vagy áramszünet / szűrőleállás miatti regenerálódását baktériumkultúra-elősegítő termékekkel gyorsíthatjuk.

3. VÉKONY RÉTEG PERLONVATTA. A szivacshoz hasonlóan ez az anyag is fizikai szűrést végez. Utolsó lépésben megakadályozza, hogy a többi szűrőanyagon átjutó apró szennyeződések visszakerüljenek az akváriumba. Egyes profi gyártók (mint például az ADA is) egyáltalán nem használják ezt a szűrőanyagot, és így is kristálytiszta vizű akváriumokat üzemeltetnek. Mi azonban mindenkinek javasoljuk a perlonvatta használatát a szűrés utolsó lépésében. Ha nem szeretnénk, hogy a szűrőnk hamar eltömítődjön, akkor célszerű vékony rétegben használni a perlonvattát - a feladatát így is ellátja. Szűrőtakarításkor egyszerűen dobjuk el az elhasználódott perlonvattát és cseréljük ki újra, az anyagi ráfordítás minimális.

4. KIEGÉSZÍTŐ SZŰRŐANYAGOK. A fenti három szűrőanyag mellett vannak még más - általunk fontosnak tartott - szűrőanyagok, ezek közül a legfontosabbat emelnénk most ki: a Seachem Purigen a színtelen, kristálytiszta víz előállításában segédkezik - kémiai módszerekkel. A Green Aqua minden akváriumában használ Purigen-t.


Miért kell várnom a halak betelpítésével minimum 3-4 hétig?

Fontos tudni még, hogy a baktériumok nem azonnal jelennek meg a szűrőben. Idő kell nekik ahhoz, hogy megfelelő számban felszaporodjanak. Még akkor is, ha ún. baktériumkultúra-elősegítő termékeket használunk szükség lesz legalább 3-4 hétre ahhoz, hogy a szűrő az érkező halak által termelt ammóniát le tudja bontani, és új kedvenceink ne szenvedjenek vagy ne pusztuljanak el rövid időn belül.

A baktériumoknak a működéshez oxigénre van szükségük, amelyet a beszívott akváriumvízből nyernek ki. Emiatt a szűrőket soha (!) nem szabad kikapcsolni, karbantartáskor figyelnünk kell arra, hogy a szűrő ne álljon túl sokat, és ne mossuk ki a szűrőanyagok klóros vízzel amely elpusztítja a baktériumainkat. További részletek a karbantartás fejezetben.

Figyeljünk arra is, hogy a külső szűrők ammónia-lebontási kapacitása nem végtelen, ezért soha ne népesítsük túl halakkal az akváriumot. Alapesetben, rendkívül elnagyoltan 5 cm-nyi hal / 4 liter akváriumvíz arányt javasolunk, de ez az arány akváriumról-akváriumra változhat.


Melyik külső szűrőt válasszam?

Most, hogy megértettük a külső szűrők és jó minőségű szűrőanyagok jelentőségét és ismerjük a biológiai lebontás fontosságát már készen vagyunk arra, hogy az akvárium tervezését elkezdjük. Az, hogy melyik gyártó szűrőjét válasszuk már anyagi és minőségi igény kérdése csupán. A választáskor azt is vegyük figyelembe, hogy az olcsóbb szűrők általában gyengébb szűrőanyagot tartalmaznak, és a megfelelő minőségű további szűrőanyag megvásárlása után anyagiakban akár ott tarthatunk, ahol egy minőségi szűrő kezdődik.

A szűrőválasztást segítő oldalunkon igyekeztünk összegyűjteni mindent, ami ahhoz szükséges, hogy hosszú távon elégedettek legyünk ezzel a legfontosabb technikai eszközzel - amelyet jellemzően nem 1-2 évre vásárolunk, hanem szeretnénk, hogy akár 5-10 éven keresztül megbízhatóan, csendben és könnyen karbantarthatóan szolgálja ki az igényeinket.

További segítségre van szüksége a választásban? Keressen meg minket.


További információk

A szűréssel az ADA Növénysuli a Az akváriumi szűrés - a szűrő beállítása című része is foglalkozik. A japán csapat által összeállított anyag megismétel néhány fentiekben leírt tudnivalót, de további hasznos információkkal is szolgál. A szűrőanyagok mikroszkóp alatt című írásunk pedig a különböző biológiai szűrőanyagokat hasonlítja össze.