The wishlist name can't be left blank

Eheim Professionel 3 és 4 szűrők javítása

Seachem termékek
Murphy törvénye és az Eheim szűrők


Murphy törvénye szerint „ami elromolhat, az el is romlik”. Az Eheim külső szűrők a legendás megbízhatóságuk ellenére néha bizony elromolhatnak.

Ebben az írásban nemcsak a meghibásodott szűrők tulajdonosainak, hanem minden Eheim szűrő gazdájának igyekeztünk megmutatni, hogy mi és hogyan romolhat el, és mit tehetünk a dolgok gyors javításának az érdekében.

Szeretnénk előrebocsátani, hogy az Eheim szűrők szétszedésével mindenki a garanciavesztést kockáztathatja, egyes esetekben a hivatalos szerviz megtagadhatja - jogosan - egy alkatrész ingyenes cseréjét, a külső beavatkozás jeleinek láttán. Vannak azonban olyan esetek - például a szűrőfej adapter műanyag alkatrészeinek törése, amelyeket általában a nem megfelelő használat okoz, és a szervíz akkor sem fogja ingyenesen kicserélni, ha nem lát külsérelmi nyomot az eszközön.

A szűrők szétszedése kapcsán azt is megtapasztaltuk, hogy a rendkívül egyszerű és biztonságos felépítmény a megbízhatóság kulcsa. A konstrukció lényege, hogy minimális hibalehetőséget hagyjon, például a lehető legkevesebb helyen tudjon kifolyni a víz a szűrőből.

Hogyan használjuk az Eheim szűrőket?


A szűrő tulajdonosa a használatában lévő technika megóvásának érdekében egy dolgot tehet: a használt műanyagok és a felépítmény ismeretében megfelelő érzékkel és optimális erőbehatást gyakorolva nyúl a megvásárolt eszközhöz, így minimálisra csökkentheti a felhasználás miatti hibákat és nem esik pánikba, ha folyni fog a szűrő, hanem tudni fogja az okát - reméljük.

Gyakori kérdés, hogy a szűrő csapjának (nem teljes) lefojtásával tehetünk-e kárt a szűrőnkben? A válasz: NEM. A külső szűrők csapjait lehet tartósan (de nem teljesen) elzárni, a két beszívó-ággal rendelkező szűrők egyik beszívó ágát pedig be lehet dugózni - következmények nélkül.

Az Eheim szűrők összetételéről


Az Eheim szűrőknek két fő alkotóeleme van, a szűrővödör (az ábrán 1-7 számmal jelölt tartozékok) és a szűrőfej (az ábrán 8-11). A szűrővödörről ebben az írásban túl sok szót nem kell ejtenünk, ha nem éri komoly fizikai hatás a jó minőségű műanyagot, akkor gyakorlatilag lehetetlen eltörni. A kisebb Classic szűrőknél láthattuk csupán egyszer-kétszer, hogy a szűrőház alján található szívóág-csonkra gyakorolt fizikai hatás miatt a csonk menete mentén megrepedt a szűrővödör.

Az Eheim szűrőfej a szűrő tetején található nagyobb műanyag elem. Négy csatlakozóval (az ábrán 2-es számú) szorítható rá a szűrővödörre. A csatlakozók nagyon ritkán sérülnek meg vagy törnek el, a kialakításuk elég jól sikerült. Mind a négy csatlakozóra szükség van ahhoz, hogy a szűrőfejet a vödrön tudja tartani és a szűrőfej alján belül található tömítés megfelelőképpen zárja a fejet a vödörre.

A szűrőfej második eleme - Professionel 3-as szériától felfele - az automata feltöltő gomb (az ábrán 9-el jelölve). Ennek a határozott nyomogatásával pumpálhatjuk be az üres szűrőbe a vizet az akváriumból. A feltöltőgomb alján található gumipumpa (vagy membrán) viszonylag ritkán hibásodik meg, az alábbiakban ennek a működéséről is mutatunk egy videót.

A szűrőfej harmadik eleme a csőcsatlakozó adapter (11-es számú) és a hozzá tartozó, az adapter kiemelését lehetővé tevő piros nyomógomb (6-os számú). Az adapter a Professionel szűrők esetében becsúszik a szűrőfejbe és erős fizikai hatás esetén beragadhat - ezzel már kicsivel több ügyfelünknek gyűlt meg a baja.

Miért ragad be a csőcsatlakozó adapter?


A csőcsatlakozó adapter belsejében a műanyag fogaskerek leggyakrabban a nem megfelelő erőbehatás alkalmazása miatt törnek el. Ilyenkor a csőcsatlakozó adaptert (11) nem lehet kiemelni a szűrőfejből (8) az ábrán kék nyillal jelzett mozdulattal, a piros gomb (6) "beragad". Valójában a piros és kék színnel jelölt szürke műanyag fülek akadályozzák az adapter kivételét. Az esetek legnagyobb részében a kétoldalon látható lapos fülek nem húzódnak be teljesen, a nem megfelelő elzárás miatt.

Ahhoz, hogy a szürke műanyag "fülek" megfelelően húzódjanak be (a bal oldali nyitott állapotú adapterben látható módon) a csőcsatlakozó adapter (11) tetejénél található fojtócsap karját határozott, mozdulattal zárjuk el. A jobb és bal oldalon található fülek így teljes mértékben visszahúzódnak.

Fontos! A csapot hiába erőltetjük tovább az OFF állásban, attól nem fog "jobban záródni" az adapter és a fülek nem húzódnak vissza jobban, csak a műanyag elzáró kart fogjuk eltörni! (Ha eltörtük, akkor egy csavarhúzót be lehet dugni a kar helyére időszakosan.)

Érdemes a videón is látható mozdulatot még a szűrő összeszerelése előtt kipróbálni, így biztosan semmilyen problémánk nem lesz az adapterrel hosszú távon.

Eheim csőcsatlakozó adapter

Mi a teendő beragadt csőcsatlakozó adapter esetén?


Ha semmiképpen nem sikerül az adaptert kivennünk - a piros nyitó gomb nem moccan a kar OFF állásba történő állításával vagy a kart nem tudjuk off állásba állítani - akkor az egyetlen megoldás a szűrőfej szétszerelése. Ehhez a szűrőfej alján - a szűrőfej tömítőgyűrűje mellett a négy sarokban taláható négy csavart kell kicsavarnunk egy torx csavarhúzóval.

A fej műanyag védőlapjának levétele nem érint semmilyen tömítéssel kapcsolatos problémát - a szűrőfejnek ebben a részében semmilyen víz nem folyik. A két műanyag elem szétválasztása után észrevehetjük, hogy a piros nyomógomb két szára be van ragadva a nem megfelelően behúzott szürke adapter-fülek miatt. Kézzel semmiképpen nem tudjuk onnan kivenni ezt a piros műanyagot, egy csavarhúzóval kell a piros műanyag szárát kifeszíteni, hogy a fül mellett "kipattanjon". A műanyag elég elasztikus ahhoz, hogy ez a művelet az eltörése nélkül is sikeres legyen. Ha mégis eltörnénk a piros gomb szárát, akkor megvásárolható a cserealkatrész a Green Aquánál. A sikeres művelet végén az adapter egyszerűen kiesik a szűrőház fedeléből. A hibás csőcsatlakozó adaptert azonban mindenképpen cserélnünk kell, mivel nagy valószínűséggel műanyag alkatrészek törtek el a belsejében.Eheim csőcsatlakozó adapterek. A szűrőház összeszerelése előtt a piros gombot - és az azt tartó fém rugót vissza kell tennünk a helyére. A helye azonban nem ott van, ahonnan kipattintottuk (mert a beragadt adapter "hozza magával" a szűrőfej két elemének szétszedésekor), hanem pont a másik oldalon (a fej alsó részében). Ide egyszerűen visszahelyzehetjük, és beszerelhetjük a rugót a képen láthatóak szerint.

A szűrőfej csavarjainak kicsavarása
A beragadt gomb szárának a kipattintása
A piros gomb és rugó visszaszerelése


Ha végeztünk, akkor érdemes az összeszerelés előtt Eheim tisztító és kenő spray használatával a gumimembránt ápolni. Szereljük össze a szűrőfejet, csavarjuk be a négy csavart és az adapter visszahelyezésével újra beüzemelhetjük a szűrőt.

A szűrő belseje az alábbi képen láthatóak szerint néz ki. Megállapíthatjuk, hogy a motor szigetelése rendkívül biztonságos, a szűrőből gyakorlatilag csak a szűrőfej adapter két végénél található 2 db gumigyűrűnél, vagy magának a szűrőfejnek a tömítésénél jöhet ki a víz. A szűrőfej úgy van megoldva, hogy a képen látható térbe gyakorlatilag sehonnan nem jöhet víz. Ha működő szűrő esetén mégis azt látjuk, hogy a műanyagok résein keresztül "dől a víz" akkor valószínűleg a képen látható feltöltőgomb sárga gumitömítése sérült meg vagy öregedett el. A tömítés sérülése a membrán cseréjét vonja maga után, ne próbálkozzunk a javításával, ragasztásával, bízzuk a hivatalos szervizre.

A beragadt gomb szárának a kipattintása

Az Eheim szűrők megbízhatóságának titka


A képekből is jól látható, hogy az időtállóság titka az egyszerűség. Azon kívül, hogy az Eheim jó minőségű, időtálló műanyagokat használ, a hosszú távú megbízható működés kulcsa a jó tervezés. Ha vigyázunk a gumimembránra (csak a legszükségesebb esetekben használjuk - a szűrő másként is légteleníthető - pl. a vízfeltöltő nyomását használva), és az Eheim tisztító és kenő spray használatával gondozzuk a gumi tömítőgyűrűket, akkor hosszú távon jól működő szűrő gazdái maradhatunk.

 

line