The wishlist name can't be left blank

Az akváriumi szűrés - a szűrő beállítása

Az alapok – 4. rész

Az akváriumi szűrés - a szűrő beállítása


A szűrő funkciója

Amikor a Layout elkészült, és feltöltöttük vízzel, szükségünk van egy szűrőre, amely gondoskodik a víz tisztaságáról. Annak ellenére, hogy több féle akváriumi szűrő kapható, a Nature Akvárium-ban legtöbbször mégis külső szűrőket használunk. A talajszűrők és a belsőszűrők nem alkalmasak a feladatra, főként a táptalaj használata és a CO2 beoldása miatt. Figyelembe véve a helyfoglalást és a szűrési teljesítményt a külső szűrők a legmegfelelőbbek, mivel megfelelő vízáramlatot keltenek, és nem hajtják ki a CO2-t az akvárium vízéből. A szűrő kiszűri a lebegő részecskéket a vízből, elnyeli és eltávolítja a bomló szennyeződéseket, dekomposztálja, és detoxikálja a káros anyagokat. Végeredményképpen az akvárium vize tiszta marad, a halak és a növények megfelelően fejlődnek. Másrészről, ha a szűrés nem működik megfelelően, a víz felhőssé válhat, a halak megbetegedhetnek, a vízinövényeket algák támadhatják meg, ezzel elcsúfítva őket. Ha az akvárium kondíciója hanyatlik, elsőként a szűrő működését kell megvizsgálni. A szűrő alapvető eleme az akvárium és a benne élő ökoszisztéma karbantartásának.

A három szűrési típus

Három fő szűrési módszer létezik: mechanikus, kémiai és biológiai. A mechanikai szűrés eltávolítja a vízben fizikailag látható szennyeződéseket. Erre a célra például szivacsot használunk szűrőanyagként a külső szűrőkben. Habár a mechanikai szűréssel eltávolíthatjuk a szennyeződéseket, mint a vízinövények leveleit, a halak ürülékét és az el nem fogyasztott haleledelt, amelyek relatíve nagyméretűek, a kisebb szennyeződések gyakran átjutnak a szűrőanyagon és felhősödést okozhatnak. Az apróbb részecskéket is flokkulálhatjuk, majd eltávolíthatjuk a szűrő segítségével, az ADA vízkezelőjének, a Clear Dash-nak a használatával. A kémiai filtráció során az aktív szén magába szívja a bomló szennyeződéseket, ezzel eltávolítva azokat a vízből. Az aktív szenet (mint az ADA NA Carbon), gyakran használják már a kezdetektől a többi szűrőanyaggal együtt, mivel eltávolítja a vízből az olyan anyagokat, amelyek színezik a vizet, vagy mint az ammónia, amely mérgezően hat a halakra, melyek gyakran megjelennek új akvárium indítása után. Az aktív szén elnyelő-képessége véges, így körülbelül 2 hetente le kellene cserélni, hogy fent tarthassuk a hatását. A biológiai szűrés, amelyet főleg a baktériumok és protozoák végeznek, lebontja a vízben jelen lévő szerves anyagokat, az ammóniát és a nitritet.

Külső szűrő szűrőközegei

A biológiai szűrés jelentősége

A fent említettek mellett, a Nature Akvárium-ban a biológiai szűrés a legfontosabb. A szűrőben lévő mikroorganizmusok magukhoz veszik és lebontják a szerves anyagokat, algákat (fitoplanktonokat), és a vízben keringő csírákat. Annak ellenére, hogy a halak ürülékében jelenlévő ammónia a halak, és garnélák számára nagy mennyiségben káros, a nitrifikáló baktériumok segítségével átalakul először nitritté, majd nitráttá, melyet a növények tápanyagként már felvesznek. A mikroorganizmusok ezen munkája természetes ökoszisztémákban is felfedezhető. Amíg a biológiai szűrő funkciói stabilak, a szerves anyagok, és az ezekből keletkező mérgező ammónia felbomlik, addig a Nature Akvárium ökoszisztémája hosszú ideig fent tartható lesz. A mechanikus és kémiai szűrést érdemes kiegészítésként használni, amíg a biológiai szűrés létrejön. Ha a szűrőbe új szűrőanyag kerül, két-három hétbe telik, mire a biológiai szűrés megfelelően fog működni. A köztes időben, az akvárium biológiai nyomásának csökkentésére ajánlott kémiai szűrést alkalmazni aktív szénnel, és gyakori vízcserékkel.

A külső szűrő kiválasztása

Két fontos dolog van, amelyet el kell döntenünk a külső szűrő kiválasztásakor. Az első a szűrő kosarának mérete, amelybe a szűrőanyagot helyezzük. Ha két szűrő vízforgatási teljesítménye ugyanaz, a szűrés teljesítménye arányosan nő a szűrőanyag mennyiségével. Azonban valójában csak a szűrőanyag mennyiségének növelése nyomás alá helyezi a pumpát, ezzel csökkentve a szűrő teljesítményét. Tehát az akvárium méretéhez, és a halak számához viszonyítva megfelelő méretű szűrőt kell választanunk. A ADA Super Jet szűrők sztenderd méretekben is elérhetőek, azonban az EX méret másfélszer, az EX2 pedig kétszer akkora, mint az általános szűrők. A normál méretű ADA Super Jet szűrők a legtöbb esetben megfelelő szűrést biztosítanak, mivel térfogatuk nagyobb, mint a konkurens külső szűrőké. A másik fontos dolog a pumpa teljesítménye. Az erősebb keringetés nem feltétlenül jobb. Az akvárium méretéhez megfelelő teljesítményű pumpa és a megfelelő fejegység kell, amely a víz mozgatását végzi, biztossá teszi, hogy a szűrés hosszú időn keresztül megfelelően működjön, a teljesítmény csökkenéstől mentesen.

A szűrőanyagok jellemzői

Annak ellenére, hogy manapság rengeteg féle szűrőanyag kapható, a szűrőanyagok többségét feloszthatjuk biológiai szűrőanyagokra, és az aktív szénre, mint kémiai szűrőanyagra. A Nature Akvárium-ban biológiai szűrőanyagként Bio Rio-t és Bio Cube-ot használunk. Nagy felületük és a rajtuk található rengeteg pórus, szivacsos szerkezetük megfelelővé teszi szűrőanyagként való használatukat. A nagy felület általánosságban véve jobb szűrést eredményez, mivel így több hely jut a szűrőbaktériumok szaporodására. Nagyon fontos, hogy a szűrőanyag erősen vízáteresztő legyen, így a pórusok nem tömődnek el olyan könnyen. Ahogyan azt már említettük, a biológiai szűrés lesz az akvárium legfőbb szűrése. Azonban az akvárium elindításánál érdemes kémiai szűrőanyagot is használni, mivel a biológiai szűrés megfelelően kezd működni. Aktív szenet, mint például az NA Carbon-t és a Bamboo Charcoal-t használunk erre a célra. Mivel az aktív szenek felszívó képessége véges, bizonyos időközönként le kell cserélnünk, hogy megtartsa működésének hatásosságát. Mivel az NA Carbon és a Bamboo Charcoal nagy áteresztőképességű, és nem tömődik el könnyen, a szűrőben hagyhatóak és ugyanúgy használhatóak mint a biológiai szűrőanyagok.

Vízáramoltatás a Nature Akvárium-ban

Annak ellenére, hogy az erős vízáramlás nem kifejezetten előnyös, mivel a vízinövényeket elhajlíthatja, vagy elmozdíthatja a helyükről, a megfelelő vízáramoltatás nagyon fontos az egészséges vízinövények növekedéséhez. A víz áramlása megvédi a növényeket a leveleikre lerakódó szennyeződésektől, egészségesen és szépen tartja őket. A vízinövények a CO2-t a leveleiken keresztül veszik fel, amelyre szükségük van a fotoszintézishez és a növekedéshez. Mivel a CO2 nem terjed megfelelően a vízben, így a beoldás helyétől sem terjed túl messzire az állóvízben, elkerüli a növények leveleit. A víz áramoltatásának segítségével azonban a CO2-ban gazdag víz eléri a vízinövények leveleit, és elősegíti a fotoszintézist. Ez természetesen igaz a folyékony növénytápokra is. Az ADA Super Jet szűrők pumpái megfelelő nyomást biztosítanak, így a vízáramlat nem csökken olyan könnyen, ahogy a szűrőanyag kezd eltömődni. Azonban a szűrőanyagokat fontos bizonyos időközönként kitakarítani. A szűrőanyagok könnyen tisztíthatóak. Fogjunk egy vödör vizet, és egyszerűen merítsük bele a Bio Rio-t, vagy más szűrőanyagokat. A legtöbb koszt eltávolíthatjuk a szűrőanyag súrolása nélkül is, ha egyszerűen kiemeljük a szűrőanyagot a vízből. A szűrőanyag tisztítása után láthatóan visszaáll a szűrő eredeti teljesítménye.

Két Lily Pipe-pal, melyeket a külsőszűrő ki-, és befolyó ágára illesztünk megfelelő áramlást érhetünk el az akváriumban.

A vízáramlás és a CO2

 

Vízáramlás az akváriumban - felülnézet

Forrás: Takashi Amano - AquaJournal.net